De nadagen van Lasse Schöne

Erik, met mij. Alles kits achter de rits? Mooi zo. Zeg, we moeten het over Lasse Schöne hebben. Met de grootst mogelijke tegenzin, zeg ik er direct bij. Want, om met D. Trump te spreken: niemand respecteert Lasse Schöne meer dan ik.

Je moet weten dat ik al Schöne-fan was toen hij nog bij NEC speelde. Dat word er eentje, dacht ik. En verrek, hij werd er eentje. Lasse Schöne is dus eigenlijk een beetje mijn ontdekking en dat schept natuurlijk een band. Leuke gozer ook, die ga ik niet zitten afbranden als het niet nodig is. Maar het is nu wel nodig helaas, zijn schitterende goal gisteren tegen Excelsior ten spijt. Ora est (dat is Latijn Erik).

"Schöne bedankt"

Zeg maar tegen ‘m dat hij trots kan zijn op zijn schitterende carrière. Hij was geen buitenaards talent, maar hij was wel begiftigd met de wilskracht om zichzelf tot de laatste druppel uit te knijpen. Met als resultaat: 60 goals in 256 officiële wedstrijden voor Ajax en nog tientallen assists. En met zijn fabuleuze afstandsschot was hij dikwijls beslissend, zoals in de uitwedstrijd bij FC Utrecht in januari 2017. Bij een 0-0 stand in de 61steminuut miste Schöne zowaar een penalty. De Utrecht-supporters vermaakten zich kostelijk met hun lied ‘Schöne Bedankt’ maar in de 83ste minuut joeg Lasse vanaf 22 meter de winnende 0-1 stijf in de kruising. Wederom werd er "Schöne Bedankt" gezongen in de Galgenwaard, maar nu door de Ajax-supporters.

Schöne is als een prachtige Chevrolet Impala uit 1961 die tijd en ruimte nodig heeft om een rondje om zijn as te draaien.

Ajax te goed voor Schöne

Ik denk eigenlijk dat Lasse Schöne nog net zo goed is als dat hij de afgelopen jaren was. Het punt is alleen: Ajax is te goed geworden voor Lasse Schöne. Dat valt in de Eredivisie nog niet zo op, maar in de Champions League-wedstrijden wordt het pijnlijk duidelijk. Hij kan het tempo niet bijbenen, het spel gaat hem te vlug. En dat zit ‘m niet in zijn loopsnelheid, want dat valt nog te compenseren zoals Van Hanegem dat altijd deed: door op tijd te vertrekken. Het gebrek aan handelingssnelheid is het probleem. Het gaat allemaal net een fractie te traag bij Schöne. In vrijwel alle Champions League-wedstrijden die Ajax dit seizoen heeft gespeeld, was hij de minste van het stel. Hij leidt veel gevaarlijk balverlies, ook weer bij Benfica. Schöne is als een prachtige Chevrolet Impala uit 1961 die tijd en ruimte nodig heeft om een rondje om zijn as te draaien. Helaas: omringd door uitsluitend blitssnelle Clio-tjes is hem die tijd en ruimte niet meer gegund.

Stel hem maar niet meer op in de Champions League Erik, beter van niet. Natuurlijk kan hij nog wel tegen zijn oude cluppie De Graafschap spelen. Hartstikke leuk voor ‘m en ik sluit niet uit dat hij er weer eentje in jaagt zoals laatst tegen Heerenveen. Zo, wat een doelpunt was dat zeg! En deze Lasse Schöne in z’n nadagen is nog steeds een aanwinst voor elke middenmoter.

Foto: Twitter / Ajaxmuseum.nl