Bewussie

Christiano Ronaldo vind ik een onuitstaanbare narcist, maar ik haat hem niet. Lothar Matthäus, die haatte ik vroeger wel. En veel erger nog haatte ik Luís Figo. Maar nooit, in de 45 jaar dat ik voetbal kijk, was er een speler die ik vuriger haatte dan Sergio Ramos.


Zodra ik die kop van Ramos zie, begint mijn bloed te koken. Omdat ik weet dat het niet lang zal duren voordat die smeerlap weer een tegenstander zal proberen te blesseren. Sierd de Vos zei het zaterdag nog tijdens Real Madrid tegen Barcelona (0-1): Ramos doet zelden iets onbewust. Zo was het blesseren van Mohamed Salah in de Champions League-finale ook pure opzet. Eerst een armklem aanbrengen en hem dan naar de grond sleuren, in de hoop dat hij zo ongelukkig mogelijk terechtkomt. Ramos neemt altijd zeer bewust het risico, en is daar meestal zelfs regelrecht op uit, om de tegenstander te verwonden. Liefst dusdanig dat het meteen einde wedstrijd is. En dat alles zo geniepig en achterbaks mogelijk, zodat hij zelf vrijuit gaat. En altijd de vermoorde onschuld spelen en z’n tegenstander ook nog uitkafferen in de hoop dat de scheidsrechter er een schwalbe in ziet.

De zoveelste schanddaad

Inmiddels heeft Ramos meer dan 200 gele en 25 rode kaarten verzameld. Er is in de geschiedenis van La Liga geen speler die vaker geel pakte. En weet je wat: ook niet in de geschiedenis van de Champions League, de Clásico (18 stuks) en de Spaanse nationale ploeg.

Zaterdagavond was Sergio Ramos weer helemaal zichzelf: de gemeenste speler die ik ooit zag spelen. Dat beentje naar achteren optillen om Messie ten val te brengen, dat was van een geniepigheid die alleen hij kan verzinnen. En die doelbewuste klap in het gezicht van Messi was de zoveelste schanddaad in z’n carrière die onbestraft bleef.

"Inmiddels heeft Ramos meer dan 200 gele en 25 rode kaarten verzameld. Er is in de geschiedenis van La Liga geen speler die vaker geel pakte"

Ook de gele kaart die Ramos tegen Ajax pakte, was een bewussie. Het deed mij enorm veel plezier dat de UEFA hem voor een extra duel schorste. Met de hypocrisie die het voetbal nu eenmaal eigen is, opende zijn coach Solari de aanval op de media: "Het was een strikvraag van de media. Jullie hebben zo jullie methoden, dat zijn jullie wapens", zei hij op een persconferentie. Een volslagen belachelijke opmerking, want Ramos had er zelf bepaald geen geheim van gemaakt dat hij die kaart bewust had gepakt. "Dit was iets wat ik vooraf al in gedachten had, bij een gunstige stand", zei hij op de Spaanse tv. "Het heeft niets met onderschatting van Ajax te maken, maar soms moet je dit soort beslissingen nemen.

Wraak

Met het pakken van die kaart deed Ramos geen Ajacied lichamelijk pijn maar hij kwetste wel alle Ajacieden in hun ziel. Het is te hopen dat ze uit deze vernedering veel kracht putten. Er bestaat maar één wraak die zoet genoeg is: Ajax moet Real Madrid uitschakelen in Bernabéu. Vernederen hoeft niet hoor. In de laatste minuut met een onterecht gegeven penalty met 2-3 winnen volstaat.

Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com