Allemaal finales

De degradatiecliché-bingo is weer begonnen. Henry Schut kondigde vrijdagavond de samenvatting van de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Emmen aan: "Nog negen wedstrijden te gaan voor beide ploegen en dat worden, om in degradatiejargon te spreken, allemaal finales."


Juist, finales, die kunnen we weer afstrepen. Helaas liet Schut het buitenkansje glippen om ook de ‘6-punten wedstrijd’ erin te gooien. Want dat was het natuurlijk, dat duel tussen Fortuna Sittard en FC Emmen. Door zelf drie winstpunten te pakken, splitste Fortuna concurrent Emmen ook nog eens drie verliespunten in de maag en daarmee kwam het verschil op zes. Dat is hogere voetbalwiskunde.
Voor NAC geen finales meer dit jaar en ook geen 6-punten wedstrijd meer, het doek is reeds gevallen. Hélène Hendriks vroeg zaterdagavond aan Mario Been of we getuige waren van de begrafenis van NAC en Mario kon dat slechts beamen. Na de 0-4 thuisnederlaag en de overwinning van de Graafschap in Heerenveen, moet NAC nu acht punten achterstand zien goed te maken in acht wedstrijden. Dat gaat niet meer gebeuren. Maar gelukkig hebben ze in Breda hun humor nog niet verloren. "Wij worden ingemaakt", zongen de fans.

Tussen hoop en vrees

We hebben heerlijke voetbalweken voor de boeg. Tal van clubs leven nog tussen hoop en vrees. De strijd om het kampioenschap in de Eredivisie is ondanks de nederlaag van Ajax zeker nog niet beslist en onderin moeten minimaal zes clubs nog vrezen voor de nacompetitie. Gaat Ajax nogmaals buiten zichzelf treden tegen Juventus? Gaat het Nederlands Elftal door op de ingeslagen weg?
Als onverzadigbaar voetballiefhebber verheug ik me ook op de ontknoping in de Premier League en de Bundesliga. In Engeland eindigde Manchester City vorig seizoen op negentien punten voorsprong van stadsgenoot United, maar dit jaar is het geweldig spannend tussen Manchester City en Liverpool. In de Bundesliga was de afstand tussen kampioen Bayern München en nummer twee Schalke ’04 vorig jaar zelfs 21 punten. Dit jaar is het eindelijk weer eens spannend met een lijf-aan-lijf gevecht tussen Bayern München en Borussia Dortmund.

Opbeurende gedachte

Nog even terug naar de 6-punten wedstrijd van vrijdagavond. Daarin scoorde Marc Diemers misschien wel de mooiste afgekeurde goal allertijden. De VAR had absoluut gelijk, Diemers stond bij de cornervlag inderdaad een centimeter of veertig buitenspel. Maar op zo’n moment kun je hem toch echt missen als kiespijn, die VAR.
Met de Ajax-fans die de leegloop van hun club vrezen aan het eind van dit seizoen, wil ik tot slot deze opbeurende gedachte delen: Davinson Sánchez, Daley Sinkgraven, Joël Veltman, Davy Klaassen, Nick Viergever, Amin Younes, Bertrand Traoré en Justin Kluivert waren allemaal basisspelers of regelmatige invallers in het Ajax-team dat twee jaar geleden de finale van de Europa League speelde. Allen vertrokken. Het vertrek van Onana, De Ligt, De Jong, Neres, Tagliafico en Ziyech is het einde van dit team maar niet het einde van de wereld.

Foto: kivnl / Shutterstock.com