'Het Kasteel' van Sparta wordt grootschalig verduurzaamd

‘Het Kasteel’, één van de oudste voetbalstadions van Nederland wordt dit jaar grootschalig verduurzaamd. Dit project omvat de installatie van een Warmte-Koude Opslag (WKO)-systeem en de plaatsing van zonnepanelen. Deze grootschalige verduurzaming wordt mogelijk gemaakt door langdurige samenwerking tussen Essent en Sparta Rotterdam, die vorige week voor de komende 30 jaar is vastgelegd.

Het stadion wordt voorzien van een 100% duurzaam warmte/koude-systeem en de plaatsing van meer dan 1200 zonnepanelen op het stadiondak. Hierdoor wordt het stadion volledig elektrisch en gaat het Sparta Stadion volledig van het gas af. Geschat wordt dat het nieuwe systeem jaarlijks meer dan 600 MWh aan elektriciteit zal opwekken, naast bijna 1500 kW aan warmte en 750 kW aan koude. De zonnestroom wordt gebruikt voor het stadion, het kantoor, de verlichting en voor de Warmte-Koude Opslag waarbij het overschot wordt teruggeleverd aan het net. De warmte/koude wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het stadion, en in de winter ook voor de veldverwarming.

Innovatieve verduurzaming

Essent neemt de investering in het WKO-systeem en de zonnepanelen voor haar rekening en biedt Sparta 100% hernieuwbare energie aan voor de komende 30 jaar. Hierdoor kan de voetbalclub zich volledig focussen op haar kernactiviteiten, zoals het eerste elftal en de jeugdopleiding en wordt de sportclub één van de meest duurzame Eredivisieclubs van Nederland. Uit het supportersonderzoek van de KNVB van 2023 blijkt dat ruim driekwart (76,4%) van de Nederlandse supporters het belangrijk vindt dat hun favoriete club inzet op verduurzaming. "We zijn enorm trots op deze langdurige samenwerking voor de komende 30 jaar met een prachtige club als Sparta. Het verduurzamen van stadions is essentieel voor een duurzamere sport. Op deze manier dragen wij vanuit Essent graag bij aan het versnellen van de energietransitie", aldus Walter Grootveld, directeur Essent Energy Infrastructure Solutions.

Manfred Laros, algemeen directeur van Sparta Rotterdam: "In lijn met de algehele ontwikkeling van onze club zijn wij op zoek gegaan naar een vooraanstaande samenwerkingspartner die ons binnen het energiedomein gaat ondersteunen in de verduurzaming van het Sparta Stadion. In de afgelopen jaren hebben we, nadat we in 2011 het Sparta Stadion terug in eigen beheer namen, gefaseerd ingezet op duurzame investeringen in faciliteiten en voorzieningen van het Sparta Stadion. We slaan nu met het krachtige energiebedrijf Essent de handen ineen om daarbovenop een grootschalige duurzaamheidsslag te maken door het aangaan van deze lange termijn overeenkomst. Tevens bereiden wij ons hiermee goed voor op de toekomstige uitbreiding van het Sparta Stadion."

Op de foto: Walter Grootveld en Manfred Laros ondertekenen het contract