Ranomi Kromowidjojo gaat zwemtalenten begeleiden bij KNZB

In januari 2022 kondigde Ranomi Kromowidjojo aan dat ze per direct een punt achter haar topsportcarrière zette. Haar laatste wedstrijd was een maand eerder het WK kortebaan in Abu Dhabi, waar ze nog twee keer wereldkampioen en in totaal zes medailles won. Het afgelopen jaar heeft de drievoudig olympisch kampioen zich op haar leven na topsport georiënteerd. In die zoektocht is zij nu toch weer bij het topzwemmen uitgekomen. De KNZB maakte vandaag bekend dat Kromowidjojo jonge talentvolle zwemmers gaat begeleiden naar de top. Eerder kon NOC*NSF ook al een olympisch sporticoon verwelkomen: Ireen Wüst gaat haar topsportervaring inzetten bij TeamNL.

Bij haar afscheid vorig jaar had Kromowidjojo al aangegeven dat ze altijd had geweten dat er meer is dan topsport. "Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door je juiste gedachten te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren. Ik wil de wereld een beetje mooier maken, een bijdrage leveren aan een betere wereld."

Het afgelopen jaar zocht ze ook hoe ze aan die persoonlijke missie kon gaan invullen. Ze wilde zich in ieder geval in blijven zetten voor Unicef, waar ze al langer ambassadrice van is. Toen het nieuw opgerichte Nationaal Fonds voor de Sport haar vroeg voor een rol als ambassadeur zei ze ook volmondig ‘ja’. Ze hield ook de deur naar het topzwemmen open, want als lid van de Atletencommissie van World Aquatics (voorgeen FINA), zet ze zich in voor de belangen internationale topzwemmers.

Topsportlessen van Ranomi

In haar nieuwe rol als mentor bij de KNZB gaat ze zich richten op het coachen van talentvolle sporters. Kromowidjojo had namelijk ook de ambitie uitgesproken om sporters te coachen in hun persoonlijke ontwikkeling. "Ik kom nog regelmatig in het zwembad. Om te zwemmen, maar ook omdat ik het leuk vind om met jonge sporters te praten over hun leven, hun ambities en de obstakels waar ze tegenaan lopen. Tijdens die informele gesprekjes merkte ik dat ik hen als ‘ervaringsdeskundige’ goed kan helpen. Per slot van rekening heb ik ooit dezelfde route afgelegd."

Dat die gesprekken waardevol voor de zwemtalenten kunnen zijn, was ook opgevallen bij de KNZB. Sjors Lommers, manager topzwemmen bij de KNZB, ging daarom met Kromowidjojo om de tafel om een rol als mentor te bespreken. "We zijn samen tot de conclusie gekomen dat het zonde is om de topsportlessen van Ranomi niet breder en structureler in te zetten. Ze zal op een aantal momenten per jaar op verschillende trainingslocaties met sporters in gesprek gaan en ook meereizen met enkele internationale toernooien waar onze talenten aan meedoen. We zijn er heel blij mee dat Ranomi haar kennis en ervaring wil inzetten voor de ontwikkeling van talentvolle zwemmers. Vooralsnog focust ze zich op begeleiding van wedstrijdzwemmers, maar ik sluit niet uit dat ze in de toekomst ook met talenten van andere sporttakken van de KNZB aan de slag gaat", aldus Lommers op de website van de KNZB.

Expert Ireen Wust

Kromowidjojo is overigens niet de enige ervaren olympiër die in een coachende rol verbonden blijft aan de Nederlandse topsport. Ireen Wüst is namelijk afgelopen maand bij NOC*NSF gestart als expert prestatiegedrag en mentale gezondheid. In deze rol zal de voormalig schaatskampioene jonge talentvolle sporters begeleiden in voorbereiding op hun topsportcarrière. Wüst kan dat begeleiden goed combineren met haar functie als topsportleefstijlcoach bij TeamNL Centrum Noord, waar ze ook in april mee is begonnen.

Wüst liet weten vol enthousiasme aan de slag te gaan bij NOC*NSF: “Dat ik mijn ervaring van achttien jaren topsport kan inzetten en gebruiken om sporters in opleidingsprogramma’s in hun persoonlijke ontwikkeling te helpen is echt supermooi. Het blijft bijzonder om binnen de voor mij zo bekende topsportomgeving een rol te blijven vervullen”

Foto boven: Ranomi Kromowidjojo tijdens het WK Zwemmen 2017 in Budapest. Foto: katacarix / Shutterstock.com