Meer burn-outklachten bij sporters door ervaren druk van coach

In de sportwereld is steeds meer aandacht voor de mentale gezondheid van sporters. Door prestatiedruk komen stress en burn-outklachten veelvuldig voor bij topsporters. Het was al bekend dat perfectionisme bij sporters een risicofactor is voor burn-outklachten. Uit recent Brits onderzoek blijkt nu dat niet alleen het eigen druk een grote rol speelt, ook als een sporter denkt dat zijn of haar coach perfectionistisch is kan dat tot meer burn-outklachten leiden.

De symptomen van een burn-out bij sporters kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Zo kan een sporter te maken krijgen met lichamelijke of emotionele uitputting, geen vertrouwen meer hebben in de eigen prestatie en minder gevoel van verbondenheid met de sport te voelen. Motivatieproblemen, minder presteren en een minder stabiele mentale gezondheid horen zijn ook bekende burn-outklachten bij sporters.

Bewustwording bij coaches

Uit eerder onderzoek was perfectionisme al naar voren gekomen als een risicofactor voor deze klachten. Het gaat dan om sporters die de lat extreem hoog leggen voor zichzelf, zij zijn zelden tevreden met hun prestaties. Deze eigenschap kan zijn tol eisen doordat een sporter zich sneller opgebrand voelt. De Engelse onderzoekers hebben nu geconstateerd dat dit ook voorkomt bij sporters die denken dat hun coach een perfecte prestatie van hen verwacht. De onderzoekers ontdekten dit door 190 individuele sporters naar hun ervaringen te vragen. Onder die sporters zaten atleten, tennissers en golfers.

Met name sporters die geloven dat de omgeving verwacht perfect te zijn, lopen meer risico op een burn-out, concluderen de onderzoekers. Voor coaches zijn dit belangrijke bevindingen om rekening mee te houden. Het gaat hierbij om de beleving van de sporter. Dat hoeft nog niet te betekenen dat een coach zich ook echt perfectionistisch opstelt. Voor coaches is het goed om bewust te worden dat een sporter een andere perceptie kan hebben en welke weerslag dit heeft op de mentale gezondheid.

Lees meer over dit thema in dit artikel op topsportopics.nl

Meer weten over stressregulatie en coaching?

De resultaten van de Engelse onderzoekers laten zien dat sport en het ervaren van druk hand in hand gaan. Voor (jeugd)trainers, coaches, buurtsportcoaches en docenten die meer willen weten over stressregulatie en coaching organiseert kennisplatform NLCOACH een unieke cursus. Tijdens twee sessies neemt cursusleider Gijs Visser deelnemers mee in het verschil tussen druk en stress, hoe stress ontstaat en wat je als coach kunt doen om sporters te leren stress te herkennen en ermee om te gaan. Lees meer over de cursus stressregulatie en coaching of schrijf je direct in via onderstaande button: