"Sporters en begeleiders hebben recht op begrijpelijke anti-doping regels"

Herman Ram (Dopingautoriteit) in Sport & Strategie Vakblad over de nieuwe Wereld Anti-Doping Code

Volgende week komen vertegenwoordigers van de internationale anti-dopinggemeenschap naar het Limburgse Vaalsbroek voor het ICIC2020 congres. Op uitnodiging van de Nederlandse Dopingautoriteit zullen zij zich buigen over de implementatie van de herziene Wereld Anti-Doping Code. Dit nieuwe stelsel van regels dat op 1 januari 2021 ingaat moet dopingbestrijding beter en effectiever maken. In een interview in het Sport & Strategie vakblad (editie 6-2019) stelt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, dat de nieuwe code door veel extra regels ook ingewikkelder is geworden.

De nieuwe Wereld Anti-Doping Code werd aangenomen bij de WADA-bijeenkomst afgelopen november in het Poolse Katowice. Tijdens die bijeenkomst deelde Ram zijn gemengde gevoelens bij de nieuwe code. Hij vond zeker dat weer een nieuwe stap was gezet in de strijd tegen doping, maar tegelijkertijd zag hij ook nogal wat beren op de weg. Met name in het eenvoudiger maken van de dopingregels, wat vooraf een belangrijke doelstelling was, zag Ram dat de nieuwe code glansrijk was mislukt. In plaats van zes zullen er in de nieuwe code acht internationale standaarden gaan gelden, en ook het aantal richtlijnen en technische documentatie neemt toe. “Die uitbreiding heeft wellicht een logische en juridisch noodzakelijke achtergrond”, aldus Ram in Katowice, “maar vergroot de druk op zowel de anti-dopinginstituten als op sporters en begeleiders. Die hebben allemaal recht op een begrijpelijke set regels.”

Blok beton

Tijdens het ICIC2020 congres in Vaalsbroek zal Ram zijn kanttekeningen wederom onder de aandacht brengen van zijn collega’s. "Met de nieuwe code ligt er een blok beton aan regels. Dat beton is stevig en hard en je kunt er veel op bouwen. Maar het bouwwerk is inmiddels zo groot en ingewikkeld geworden dat we ons de vraag moeten stellen of we niet een andere koers moeten varen. Gelukkig is mijn signaal door de collega’s wel degelijk opgepikt als een aspect waar we ons van bewust moeten zijn. Zoals ik ook niet de enige ben die zo de nadruk legt op het belang van goede voorlichting. Want er gaat in de strijd tegen doping een heleboel mis omdat sporters niet goed of helemaal niet zijn voorgelicht."

Lees het hele interview met Herman Ram nu in het Sport & Strategie Vakblad (editie 6).

Verder in dit nummer:

  • Bert van Oostveen over de make-over van het Kenniscentrum Sport
  • NOC*NSF zet Heineken uit het Holland Heineken House
  • Het KNZB langs de olympische meetlat
  • In memoriam: overleden sporters in 2019
  • Vijf sportboeken uit 2019
  • Columns van Marjan Olfers, Koen Breedveld, Frank van Eekeren, Jorien Slot en Bert Wagendorp