IOC: 'geen reden voor uitstel Spelen'

NOC*NSF schrapt TeamNL Tokyo Center

Dat het COVID-19 coronavirus grote gevolgen voor de sport heeft, wordt met de dag duidelijker. Steeds meer grote internationale sportevenementen zijn afgelast of uitgesteld. De UEFA maakte vandaag bekend dat het EK voetbal een jaar wordt uitgesteld. Tegelijkertijd maakte het IOC zojuist in een communiqué bekend dat het zich vooralsnog blijft inzetten voor het door laten gaan van de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar. NOC*NSF nam vandaag in overleg met Heineken het besluit dat bij de Olympische Spelen geen TeamNL Tokyo Center met Holland Heineken House zal zijn.

"Met nog meer dan vier maanden te gaan tot de Spelen is er nog geen reden voor drastische maatregelen en elke speculatie daarop zou contra-productief zijn", aldus het perscommuniqué van het IOC. Atleten worden in hetzelfde bericht opgeroepen om zich zo goed als ze kunnen voor te bereiden op de Spelen. Het IOC heeft alle vertrouwen in de maatregelen die wereldwijd worden genomen om het coronavirus te remmen. Het IOC voelt zich daarbij gesteund door de G7 landen, zoals ook de Japanse Premier Abe Shinzo. "Ik wil dat de Olympische en Paralympische Spelen perfect gehouden worden, zodat we kunnen bewijzen dat wij als mensheid dat we het nieuwe coronavirus zullen verslaan. Ik heb daar al steun voor gekregen vanuit de G-7 leiders."

Olympische solidariteit

IOC-voorzitter Thoma Bach liet in de verklaring weten dat de eerste prioriteit ligt bij de gezondheid van alle betrokkenen bij de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio 2020. "Wij zijn een olympische gemeenschap; we steunen elkaar in goede en slechte tijden. Deze olympische solidariteit onderscheid ons als gemeenschap."

Op dit moment is 57 procent van de atleten al gekwalificeerd voor de Spelen. Voor de overige 43 procent van de deelnemende atleten zal het IOC samen met internationale federaties samenwerken om de nodige praktische aanpassingen te doen aan kwalificatietrajecten. Door de grote verschillen per sport zullen deze aanpassingen door de internationale federaties bekeken moeten worden. Het IOC heeft hier al een versnelde procedure voor ingesteld om die regels makkelijker te kunnen implementeren. Lees meer in het volledige IOC-communiqué.

Geen TeamNL Tokio Center

Als de Olympische Spelen in Tokio doorgaan dan zal daar geen TeamNL Tokio Center met Holland Heineken House zijn. Dat heeft NOC*NSF vandaag samen met Heineken besloten. De Nederlandse sportkoepel geeft alle prioriteit aan het ondersteunen van de sporters die zich voorbereiden op deelname aan Tokyo 2020 en aan de Nederlandse sport om deze crisis te doorstaan.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, noemt de beslissing om alle voorbereiding op de TeamNL Expo en het TeamNL Tokyo Center met Holland Heineken House te staken een "grote teleurstelling": "Vanwege de internationale ontwikkelingen van de verspreiding van het coronavirus is het niet mogelijk om de uitgebreide en noodzakelijke voorbereidingen voor de realisatie van dit Nederlandse huis in Tokyo de komende tijd verder vorm te geven. Dat zou zeer spoedig tot onverantwoorde investeringen en werkzaamheden hebben geleid. Alles is er nu op gericht om tot een succesvolle uitzending van TeamNL naar de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2020 te komen."

UEFA stelt EK 2020 uit

De UEFA maakte vandaag bekend dat het vanwege de coronacrisis het EK voetbal verschuift naar de zomer van 2021. Het EK wordt dan gehouden van 11 juni tot en met 11 juli. De vier duels die in de Johan Cruijff ArenA zouden worden gehouden zijn daarmee ook uitgesteld tot volgend jaar.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal noemt het "een volkomen logische beslissing". "In Nederland is bekend dat de competities in elk geval tot en met 6 april platliggen en er niet collectief getraind kan worden. In sommige Europese landen zijn topspelers zelfs in quarantaine of besmet met het virus. Sport is op z’n best als alle deelnemers op hun sterkst aan de start kunnen verschijnen en zich dus met hun nationale team gezamenlijk kunnen voorbereiden. Dat is waar we als liefhebbers naar uitkijken, maar dat zit er voor veel gevallen nu al niet meer in voor de geplande start over twaalf weken."

Foto: Ned Snowman / Shutterstock.com