Den Haag krijgt internationale federatie voor scheidsrechters en juryleden

In Den Haag wordt binnenkort een nieuw internationaal sportinstituut gevestigd: de International Federation For Sport Officials (IFSO). Vorige week was in het Vredespaleis in Den Haag de oprichtingsvergadering van deze nieuwe sportfederatie dat zich gaat inzetten om wereldwijd de aandacht voor scheidsrechters en juryleden te vergroten en te bevorderen dat de arbitrage meegaat in de ontwikkeling van de sport.

De nieuwe internationale federatie IFSO wordt de ontmoetingsplaats voor alle bestuursorganen in de sport (internationale sportfederaties, NOC’s, nationale multi-sport associaties voor sportofficials) die zich bezighouden met vraagstukken rondom scheidsrechters en juryleden. IFSO is geen sportbond en zal zich niet bemoeien met vraagstukken van individuele leden.

Belang sportwereld

Bij de oprichtingsvergadering bedankte Patrick Vajda, de eerste President van IFSO, de gemeente Den Haag en NOC*NSF voor de inspanningen om de IFSO te realiseren. Dat zelfde gold voor de 21 internationale bestuursorganen, waaronder de UCI en EHF, die vanaf het begin betrokken waren bij de oprichting. "Ons doel is om best practice cases te delen, stil te staan bij ontwikkelingen zoals technologie en nieuwe ideeën en wetgeving te bespreken met als doel om het professionele leven van scheidsrechters en juryleden te verbeteren. Dit is in het belang van de gehele sportwereld en niet van een enkele sportfederatie of sportbond. Het moet veel duidelijker worden dat er zonder scheidsrechters überhaupt geen sport is."

Den Haag

Voor Richard de Mos, Wethouder Sport Gemeente Den Haag, past het nieuwe orgaan voor sportarbitrage in het profiel van de Den Haag als Internationale Stad van Recht en Vrede. "We voeren daarnaast een zeer proactief sportbeleid en zijn in het jaar 2022 bovendien de sporthoofdstad van Europa. Met de komst van IFSO naar Den Haag komen deze zaken samen en wij zijn er dan ook bijzonder trots op om deze belangrijke Internationale federatie te gaan faciliteren in onze stad in de komende jaren."

Van elkaar leren

Gerard Dielessen, Directeur NOC*NSF, liet weten dat de sportkoepel de IFSO ondersteunt omdat sporten van elkaar kunnen leren. "In Nederland werken de diverse sportbonden van allerlei sporten al jaren intensief samen bij de ontwikkeling van arbitrage. Dit werpt zijn vruchten af. We zijn blij dat dit met de oprichting van IFSO nu ook wereldwijd een platform krijgt."