Wouter Bos benoemd tot nieuwe voorzitter KNWU

Wouter Bos is maandag tijdens een extra congres voor een termijn van vier jaar verkozen tot nieuwe voorzitter van de KNWU. De voormalig politicus en minister volgt Marc van den Tweel op, die de overstap maakte naar NOC*NSF en daar Gerard Dielessen opvolgt als algemeen directeur.

Bos werd begin september voorgedragen als de ideale kandidaat om de vacante functie van voorzitter te gaan vervullen. Daar was een uitgebreide sollicitatieprocedure aan voorafgegaan onder leiding van een achtkoppige vertrouwenscommissie uit alle geledingen van de wielersport.

Breed gedragen

Hoofdbestuurslid Robert Slippens constateert dat de benoeming van Wouter Bos door die procedure breed gedragen is. Hij kijkt dan ook uit naar samenwerking met Wouter Bos. "De wielersport is de laatste jaren zeer succesvol geweest, maar de KNWU kent ook de nodige uitdagingen om zowel op topsport- als op breedtesportniveau prominent te blijven acteren. En de verenigingen verdienen ook onze steun en aandacht. We zijn ervan overtuigd dat Wouter Bos gezien zijn grote ervaring en netwerk én zijn liefde voor de wielersport de persoon is die hierin een voortrekkersrol kan nemen."

'Niveau vasthouden of verbeteren'

Tijdens het congres ging de kersverse voorzitter al op in op wat hij als de grote opdracht voor de Nederlandse wielersport ziet. "We hebben op dit moment een fantastische generatie aan de top staan die bijvoorbeeld in Tokyo voor enorm veel medailles zorgde. Aan ons nu de taak dat niveau vast te houden of zelfs te verbeteren. Dat betekent veel aandacht voor faciliteiten, jong talent, diversiteit en voor zowel de meer klassieke als meer recente takken van de wielersport. Elke wielrenner weet van vallen en opstaan en weer doorgaan. Ook een fanatieke vrije tijdfietser als ik zelf ben, kan daar een beetje in mee voelen. En bestuurlijk zal het vast niet anders gaan. Maar ik heb er veel zin in om mij in te zetten voor deze mooie sport en deze fantastische sporters, de uitdagingen zijn legio. Over drie jaar zijn er al weer Olympische Spelen. Daar gaan we nu al mee bezig. Had Joop Zoetemelk toch ongelijk: Parijs is niet ver maar komt razendsnel dichterbij!"

Foto: KNWU