KNWU-hoofdbestuur wil Wouter Bos als nieuwe voorzitter

Een opvallend nieuw gezicht aan de sportbestuurstafel: Wouter Bos. De oud-politicus werd maandag door het hoofdbestuur van de KNWU voorgesteld als de nieuwe kandidaat-voorzitter. Een brede vertrouwenscommissie zag na een uitgebreide sollicitatieprocedure in Bos de ideale kandidaat. Bos moet de opvolger worden van Marc van den Tweel, die op 1 oktober begint als algemeen directeur van NOC*NSF.

Van den Tweel is slechts acht maanden voorzitter geweest van de KNWU. Zijn benoeming was niet zonder slag of stoot gegaan. Het hoofdbestuur had hem voorgedragen als kandidaat, maar dat viel niet bij alle leden in goede aarde. Zo voelde wielervakbond VVBN zich niet gehoord en werd de procedure niet transparant genoemd. Met die kritiek in het achterhoofd door het hoofdbestuur een achtkoppige Vertrouwenscommissie ingesteld. In die sollicitatiecommissie zaten behalve bestuursleden Robert Slippens, Marianne van Leeuwen en directeuren Thorwald Veneberg en Margo de Vries, vertegenwoordigers van alle hoeken van de wielersport. Herman Brinkhoff vertegenwoordigde bijvoorbeeld vanuit de VOW de organisatoren van wielerevenementen en Bobbie Traksel vanuit de VVBW de beroepsrenners. Verder waren ook vanuit de verschillende districten en disciplines commissieleden aangesteld: Steven Kroesbergen (District Midden), John Waterreus (District Limburg / Commissie Wegsport) en Petra Kluivert (BMX-afdeling Zuid).

Sterke kandidaat

Deze commissie had de opdracht om een kandidaat-voorzitter voor te dragen. Van de zes kandidaten in een eerste ronde werden twee uitgenodigd voor een tweede gesprek. De commissie gaf aan dat ze het na die tweede ronde unaniem eens waren over de voorkeur voor Bos. "De commissie is zeer enthousiast over Wouter Bos en is van mening dat hij op basis van zijn ervaring, competenties en persoonlijkheid een zeer sterke kandidaat is. Bovendien heeft Bos aangegeven voldoende tijd beschikbaar te hebben voor het vervullen van de functie als voorzitter van de KNWU", aldus de commissie in een persbericht.

Boegbeeld

In een toelichting op de voordracht geeft de commissie aan dat de keuze op de voormalig vice-premier en minister was gevallen door zijn sterke cv bij bedrijven (Shell, KPMG en InvestNL) als bestuurlijke ervaring (VUmc/AMC) en uiteraard zijn politieke ervaring. De commissie omschrijft Bos als een "boegbeeld en een natuurlijke leider zonder dwingend/dominant te zijn". Bos viel in de gesprekken op doordat hij niet schroomde ‘de Vertrouwenscommissie en Hoofdbestuur leden een spiegel voor te houden over wat anders c.q. beter kan’. En ook niet onbelangrijk voor een voorzitter: Bos blijkt zelf een fervent recreatief wielrenner te zijn met passie voor de sport en kennis van de verschillende disciplines van de wielersport.

Het hoofdbestuur reageerde al positief op de voordracht vanuit de commissie. "We hopen dat het congres instemt met deze voordracht en kijken uit naar de samenwerking met Wouter Bos."

Foto: KNWU