Vincent Egbers wordt nieuwe voorzitter Dopingautoriteit

Vincent Egbers wordt vanaf 1 september de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hij volgt Herman Ram op die dan na vijftien jaar bij de Nederlandse anti-dopingorganisatie met pensioen gaat. Met Egbers krijgt de Dopingautoriteit een ervaren bestuurder met een duidelijke militaire achtergrond en volgens ingewijden een groot voor de sport.

Herman Ram leidde de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor het anti-dopingbeleid sinds 2006. In die periode werd voorlichting aan sporters over de nadelige gevolgen van doping steeds belangrijker. Voor deze site gaf hij ook, bij hoge uitzondering, tweemaal een bijzonder transparant inkijkje in de wereld van anti-dopingregels: in ‘de zaak Kira Toussaint’ en bij de samenwerking kickboks-organisatie Glory.

Ram zette zich niet alleen in eigen land in voor goede educatie voor sporters. Ook in internationaal verband voerde hij met zijn collega’s discussie over de bestaande regels en de impact voor sporters. Zo hield hij bij de vorming van de nieuwe Wereld Anti-Doping Code een sterk pleidooi voor begrijpelijke anti-dopingregels, omdat “sporters en begeleiders recht op begrijpelijke anti-doping regels hebben”. Ram vertelde in een interview met Sport & Strategie, aan de vooravond van het internationale dopingcongres ICIC2020 in Vaalserbroek, dat hij blij was dat in de nieuwe code zijn signaal werd opgepikt. "Er gaat in de strijd tegen doping een heleboel mis omdat sporters niet goed of helemaal niet zijn voorgelicht."

Verder bouwen op werk Ram

Zijn werk kan vanaf 1 september worden voortgezet door Generaal-majoor Vincent Egbers. Hij was eerder meer plaatsvervangend commandant bij de Koninklijke Marechaussee. Op dit moment is hij werkzaam voor het instituut Defensie Leergangen, als decaan bij de Top Defensie Vorming. Hij combineert die positie met de functie de functie van directeur Nieuwbouw AIVD/MIVD. Ook heeft hij vanuit zijn militaire achtergrond een link met sport als de veiligheidsadviseur voor de KNVB en Security Officer voor de FIFA en UEFA. Die twee functies zal hij neerleggen voordat hij begint als voorzitter van de Dopingautoriteit.

Egbers wordt als voorzitter benoemd door de Minister voor Medische Zorg en Sport, op voordracht van NOC*NSF. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, liet in een reactie al weten blij te zijn met de benoeming. "In de gesprekken heeft Vincent Egbers meer dan aangetoond verder te kunnen bouwen op het uitstekende werk dat zijn voorganger Herman Ram achter laat. Egbers is een ervaren bestuurder die weet om te gaan met complexe situaties en heeft bovendien een groot hart voor de sport. We zien uit naar de samenwerking met de nieuwe voorzitter van dit belangrijke instituut.

Lees ook: