Van sporten in bedrijfskantine naar nieuwe leden

Hoe zetten de NDB, KNBB en NTTB de potentie van de Kantinebaas-app om in extra leden voor verenigingen?

Met de lancering van de kantinebaas-app hopen de tafeltennisbond, dartsbond en biljartbond meer ongebonden sporters aan zich te binden en speelplekken zichtbaar te maken. Het platform – gericht op werknemers die in de bedrijfskantine een potje willen darten, tafeltennissen of poolbiljarten – dwingt de bonden wel anders na te denken. "We krijgen niet zomaar tien extra leden aangereikt."

De bonden stellen blij te zijn met de kantinebaas-app, die een stimulans moet vormen voor werknemers bij bedrijven met een dartbord, (pool)biljart- en/of tafeltennistafel. Naast het vergroten van een positieve bedrijfscultuur draagt de app, ontwikkeld door Sportunity, bij aan vitaliteit en sociale cohesie op de werkvloer. Realisatie was mogelijk dankzij subsidie vanuit het innovatiefonds van het NOC*NSF.

Potentie

Naast bovenstaande doelstellingen willen de bonden ook beter in beeld krijgen waar de grote groep ongebonden sporters in hun tak van sport zich bevinden. Het ledenaantal daalt immers al jaren gestaag. "Waar alle drie de bonden mee te maken hebben, is dat deze takken van sport overal gespeeld kunnen worden en daarmee ook buiten de competities van de bonden", zo stelt Willem La Rievere, directeur van de biljartbond (KNBB). "In het biljart zijn er veel kleine lokale bondjes en zogenaamde grijze competities, waar zo’n zestigduizend mensen competitie spelen. Daarnaast spelen een paar honderdduizend mensen wekelijks een recreatief potje biljart, pool of snooker. Er zit dus een enorme potentie."

"Als er zoveel mensen je sport beoefenen, maar geen lid worden van de bond, dan zegt dat iets. Vooral de jeugd heeft behoefte aan on demand"

Paul Engelbertink (NDB)

Die potentie wordt ook gezien bij de Nederlandse Darts Bond, zo stelt Paul Engelbertink, die namens de dartsbond aan het project is verbonden. "Uit onderzoek blijkt dat er zo’n driehonderdduizend ongebonden darters zijn, waar we als bond nu 32.000 leden hebben. Naar de finale van de PDC WK, vorig jaar, met Michael van Gerwen, keken 2,2 miljoen mensen. Het is het best bekeken programma van de dag. Dat zegt genoeg over de populariteit van darts."

Grijs gebied

Maar hoe zet je die potentie om in daadwerkelijke leden? Dat is nu binnen de drie bonden de grote vraag. De lancering van de kantinebaas-app verraadt dat de van oorsprong traditionele bonden bereidt zijn breder te denken.

Dennis Rijnbeek van de tafeltennisbond: "Heel lang werd er binnen onze bond gedacht: je bent lid of niet. Maar er is natuurlijk een enorm grijs gebied waar de ongebonden sporter zich in bevindt. We willen nu een community bouwen met mensen die iets met het spelletje hebben, maar die zich niet bij een vereniging aanmelden. Maar we krijgen niet vanuit de app zomaar tien leden aangereikt. Er zal meer inzet van onze verenigingen worden gevraagd om op een of andere manier de pingpongers aan zich te binden."

Wat dat kan zijn, daar moet verder over nagedacht worden. Al wil Rijnbeek best wat suggesties doen. "Als ik bijvoorbeeld vanavond wil squashen, kan ik vrij gemakkelijk een baan huren. Als ik met mijn vrienden wil pingpongen en we zijn geen lid, dan kunnen we eigenlijk nergens voor een uurtje een tafel huren. Het kan zijn dat clubs zeggen: wij stellen een paar uur per week tafels open voor niet-leden, tegen een vergoeding. Met een klein aantal verenigingen gaan we pilots beginnen, ook door ze te voorzien van een dashboard van de apps, zodat ze kunnen zien waar er in hun buurt fanatiek wordt gespeeld."

Paul Engelbertink (NDB), Minister Bruno Bruins (VWS), Willem La Rievere (KNBB), Niels Schut (Sportunity) en Dennis Rijnbeek (NTTB) bij de lancering van de Kantinebaas-app.

Onder paraplu van de bond

Engelbertink ziet dat ook binnen de dartgemeenschap het traditionele lidmaatschap onder druk staat. "Als er zoveel mensen je sport beoefenen, maar geen lid worden van de bond, dan zegt dat iets. Vooral de jeugd heeft behoefte aan on demand. Die willen gaan darten als ze dat uitkomt, en niet bijvoorbeeld elke week op dinsdagavond. Misschien willen mensen betalen voor livestream, of met korting een dartsreis boeken. Er zijn genoeg innovatieve ideeën door het land heen, vanuit kroegen, kleine groepjes of bedrijven. Het zou mooi zijn als we ervoor kunnen zorgen dat dit alles onder de paraplu van de bond kan vallen. Niet omdat we de regie willen hebben, maar wel zodat we weten wat er zich binnen onze wereld afspeelt. Dan kunnen we veel meer en beter inspelen op de behoeften van ongebonden darters en leden. Als traditionele bond moeten we hier flexibeler mee omgaan. Die bereidheid is er zeker."

Andere doelgroepen

Met de kantinebaas-app valt een stukje van het grote grijze gebied in kaart te brengen. "De kantinebaas-app is heel erg gericht op werknemers en bedrijfskantines. We zouden een vergelijkbare aanpak ook naar andere markten kunnen vertalen, want ook op campings en scholen, in buurthuizen, sportkantines en horecagelegenheden wordt er veel (pool)biljart, tafeltennis en darts gespeeld", stelt La Riviere namens de KNBB.

"De apps zijn geen wondermiddel. Uiteindelijk moeten we als sport met een goed aanbod komen"

Dennis Rijnbeek (NTTB)

Ook de dartsbond denkt al na over het uitbreiden van de doelgroepen. "We hebben voor de kantinebaas-app gekozen om te kijken hoe het aanslaat. Dit platform staat en werkt, en dus kunnen we ons in de toekomst ook gaan richten op bijvoorbeeld cafés of studenten, bijvoorbeeld. Maar dat vereist weer een andere benadering, omdat de doelgroep net anders is. En dit komt allemaal naast het normale programma van de bond, dus we zullen er extra uren en middelen voor vrij moeten maken. Hetzelfde geldt voor het verder uitrollen van de kantinebaas-app. Daar moeten we met de andere bonden ook een schepje bovenop doen. Daar gaan we nu plannen voor maken."

Lange adem

De tafeltennisbond heeft in samenwerking met Sportunity al een extra platform gecreëerd: de pingpongbaas-app. Het principe is hetzelfde als de kantinebaas-app, alleen is de pingpongbaas-app niet primair voor werknemers bedoeld, maar kan ook worden gebruikt voor pingpongers die een tafel in de garage hebben staan.

Rijnbeek: "De animo onder de verenigingen is groot, maar de apps zijn geen wondermiddel. Uiteindelijk moeten we als sport met een goed aanbod komen. En dan zullen we ook niet meteen hordes nieuwe leden krijgen. We moeten dingen proberen, met een lange adem."