Urban Sports Coalition slaat brug tussen georganiseerde sport en Urban Sports

Hoe organiseer je iets ongeorganiseerds als Urban Sports? Dat is de uitdaging waar Maxi Sellering als Urban City Manager mee bezig is vanuit het project Urban Sports Coalition. In dit gezamenlijke project van de KNGU, KNWU en Sportbedrijf Arnhem wordt geëxperimenteerd hoe jongeren tussen de 10 en 16 met sporten als freerunnen en bmx beter bereikt kunnen worden. Tijdens het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture zal Sellering dieper ingaan op hoe de Urban Sports Coalition een brug slaat tussen de georganiseerde sport en Urban Sports.

De Urban Sports Coalition is een driejarig project dat gefinancierd is vanuit het innovatiefonds van NOC*NSF. De indieners KNWU en KNGU zochten hiervoor naar manieren om de sport beter van dienst te zijn. Ze vonden elkaar daarin in twee sporten die weliswaar onder hun paraplu vallen, maar die ze niet maximaal faciliteren: bmx en freerunning. "De twee bonden zijn gewend om de georganiseerde sport te faciliteren, maar ze willen ook voor de ongeorganiseerde sport van meerwaarde zijn", legt Sellering uit.

Sportbond van de Toekomst

De Urban Sports Coalition, die een jaar geleden van start ging, werd zo een soort lab voor de sportbond van de toekomst. "Het gaat er daarbij wat mij betreft om dat we niet in hokjes denken. We faciliteren juist de ontwikkeling op basis van behoefte en gaan die sporten versterken waar behoefte concreet op zijn plek is. We haken niet af als het toevallig niet binnen het kader van de KNWU of KNGU valt." Daarnaast is het voor het experimenteren volgens Sellering belangrijk dat de focus niet op ledenaantallen ligt. "We willen dienend aan de sport zijn om zo ook weer nieuwe modellen te ontwikkelen."

Jongeren bereiken

Sellering is ervan overtuigd dat met Urban Sports jongeren beter bereikt kunnen worden. "Wat je ziet is dat in kinderen in de leeftijd van 10-16 jaar overal in het land veel te weinig voldoen aan de beweegnorm. Dat is volgens onderzoeken niet omdat ze sport niet leuk vinden, maar omdat het niet aansluit bij hun leefwereld. Urban Sports sluiten meer aan bij hun behoeftes. Ik denk dat als je opgroeit en je gewend bent alles met je mobiele telefoon te regelen, dan kijk je er niet naar uit om gezegd te krijgen wat je moet doen en wanneer je bardienst moet draaien."

Vergelijkbaar met vereniging

De Urban City Manager ziet dat het deelnemen in een Urban Sports community deels vergelijkbaar is met het meedoen bij een vereniging. "Het gaat ook allemaal over het verleggen van grenzen bij jongeren. Als je op je plek zit bij een vereniging versterkt het je zelfvertrouwen, het respectvol omgaan met anderen en betrouwbaar zijn. Dat is net zo bij Urban Sports." Het wordt volgens Sellering anders als een sporter geen klik heeft met een trainer of bijvoorbeeld niet wil meedoen aan competities. "Dan kan een vereniging juist frustreren. Niet voldoen aan objectieve criteria maar het verleggen van je eigen grenzen staat centraal bij Urban Sports. Ontdekken wat jouw lichaam allemaal kan, dat is een belangrijke manier om zelfvertrouwen te krijgen." Een groot verschil is volgens Sellering dat je bij Urban Sports de sport niet leert van een trainer, maar vaak van een gelijke. "Het is dan eerder een natuurlijke leider die het jou wil leren."

Experimenteren

Voor de Urban City Manager zit nu de uitdaging in de vraag hoeveel je ongeorganiseerde sport moet organiseren om het te faciliteren. "We experimenteren nu met van alles. Ik ben nu een soort vertaler tussen gemeentes, de provincie, de sportbond en Urban Sporter die les willen geven aan kinderen. Die twee spreken niet dezelfde taal. Het is eigenlijk de slag tussen de wereld die organisatie waardeert en de wereld die vooral meerwaarde in vrijheid ziet. Als we daar de vertaalslag maken, komen we wel bij het doel om kinderen meer in beweging te laten komen."

Tijdens het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture op donderdag 11 april zal Sellering aan een thematafel en in de paneldiscussie meer vertellen over wat andere gemeenten kunnen leren van de Urban Sports Coalition.