Lotgenotenplatform helpt slachtoffers van misbruik in de sport verder

Platform Sporters Helpen Sporters biedt een luisterend oor en bruikbaar advies

Vandaag lanceren oud-international en huidig jeugdtrainer van Vitesse Theo Janssen en ambassadrice van stichting De Stilte Verbroken Anne van Dijk de website sportershelpensporters.nl. Renald Majoor en Anne van Dijk, beiden zelf als kind in aanraking gekomen met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, helpen lotgenoten via dit platform verder. Door een luisterend oor te bieden, maar indien gewenst ook door advies te geven over mogelijke vervolgstappen en deskundige hulp.

Sporters Helpen Sporters is een voortvloeisel uit stichting De Stilte Verbroken, die Renald Majoor drie jaar geleden startte om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport onder de aandacht te brengen. Renald kreeg landelijke bekendheid toen hij zijn verhaal deed over het misbruik dat hem trof als twaalfjarig voetbaltalent bij Vitesse. Hij doorbrak zijn eigen stilte en wil met de stichting, en nu dus ook met het lotgenotenplatform, anderen helpen. "Het is hartverscheurend wat me is overkomen en mijn toekomst als voetballer werd me afgenomen. Door mijn verhaal en meerdere verhalen van andere sporters te delen, hopen we anderen dit leed in de toekomst te besparen."

Laagdrempelig

Het platform is zeer laagdrempelig, legt Majoor uit. "Zodra je als sporter het gevoel krijgt dat er iets niet pluis is, kun je bellen. Je kunt bij ons terecht met vragen, je kunt je twijfels en je boosheid uiten en we kunnen samen sparren over hoe verder", licht Renald toe. Het platform is geen meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, maar biedt vooral een luisterend oor. "Juist doordat lotgenoten de telefoon opnemen, is de drempel voor slachtoffers om zich hier te laten horen heel laag."

Na de lancering zijn Renald Majoor en Anne van Dijk de eerste (oud-)sporters die met lotgenoten praten, maar het is de bedoeling dat er meer lotgenoten als luisterend oor en vraagbaak worden ingezet. De deelnemende (oud-)sporters worden geschoold door Slachtofferhulp Nederland en fungeren als ervaringsdeskundige. Indien nodig zullen ze slachtoffers uiteraard doorverwijzen naar professionele hulpverleners.

Het platform is onafhankelijk, maar werkt wel nauw samen met Slachtofferhulp Nederland, als maatschappelijk partner en als ondersteunende instantie op de achtergrond. Ook met Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF bestaat een intensieve samenwerking, zowel voor als achter de schermen. Het platform Sporters Helpen Sporters is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees de openhartige en heftige verhalen van slachtoffers Anne van Dijk, Ilonka Wolfswinkel, Petra de Bruin en Renald Majoor op: www.sportershelpensporters.nl

Meer over dit thema lees je in deze artikelen: