Nu in het vakblad Sport & Strategie: interview met Anneke van Zanen

Het nieuwste nummer van vakblad Sport & Strategie (editie 1-2020) is uit met daarin een groot interview met Anneke van Zanen-Nieberg. In het interview wat hoofdredacteur Frans Oosterwijk met de nieuwe voorzitter van NOC*NSF hield komt het beeld van een verbinder en netwerker pur sang duidelijk naar voren. Maar dat weerhoudt haar niet een mening te hebben. Zo geeft zij in het artikel duidelijk aan dat ze vindt dat de Nederland meer internationale bestuurders moet leveren en dat het budget voor de sport in Nederland flink omhoog moet. In het vakblad staat verder ook een interview met Anita Elberse, de lievelingsprofessor van de supersterren uit sport en entertainment.

Anneke van Zanen-Nieberg sprak in de eerste tien maanden van haar nieuwe rol als voorzitter van NOC*NSF met honderden mensen in de sport van minister Bruno Bruins, andere ministers, bonden, gemeenten en voorzitters van sportclubs. Ze voerde niet alleen in Nederland gesprekken, want afgelopen december sprak ze ook al met Thomas Bach, voorzitter van het IOC.

Bij die ontmoeting kwam naar voren dat Bach haar mening deelt dat Nederland meer bestuurders zou moeten leveren bij verschillende internationale sportfederaties. "Bach vindt dat we het in prestatief opzicht ongelooflijk goed doen, maar dat we wel wat aan bestuurskracht mogen winnen. Er zijn natuurlijk Nederlanders internationaal actief – zo zit Gerard Dielessen in de communicatiecommissie van het IOC en Marijke Fleuren in de gender equality-commissie; Jan Fransoo is president van de internationale korfbalbond, Jan Dijkema van de ISU – maar dat staat in bescheiden verhouding tot onze sportieve prestaties. Bach vroeg daar meer energie op te zetten en bestuurlijk meer zichtbaar te worden", aldus Van Zanen in Sport & Strategie.

Interview Anita Elberse

In het vakblad is ook een interview te lezen met de Nederlandse professor Anita Elberse. Twee jaar terug zette zij aan het prestigieuze Harvard een speciale cursus op waar mensen uit de wereld van entertainment, sport en media elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Sinds zij NBA-ster Dwyane Wade in die cursus heeft gehad, stromen de internationale toppers toe om van Elberse te leren hoe ze zichzelf nog beter kunnen promoten en exploiteren. Inmiddels wordt ze door LL Cool J, Channing Tatum, Gerard Piqué en Edwin van der Sar tot hun lievelingsprofessor beschouwd. In het artikel legt ze uit wat ze wat zij de supersterren nog kan bijbrengen.

Clubkadercoach

Erik Lenselink (NOC*NSF) vertelt verder in een artikel over de clubkadercoach en de professionalisering van de verenigingssport. Hij noemt de clubkadercoach een ‘relatief kleine investering met een heel hoog maatschappelijk rendement’. Verder lezen over de clubkadercoach kan in deze drie artikelen:

Verder in het Vakblad Sport & Strategie editie 1-2020:

  • Sportschoen aan banden: over de grenzen die World Athletics stelt aan dikke zolen bij hardloopschoenen
  • De KNGU langs de olympische meetlat
  • Inclusief bewegingsonderwijs grote uitdaging voor beginnende docent
  • Onderzoek: Hoe bieden scholen passend bewegingsaanbod aan?
  • Antwerpen viert olympisch eeuwfeest
  • Columns van Bert Wagendorp, Ineke Donkervoort, Frank van Eekeren en Wikke van Stam

Nooit meer een nummer van Sport & Strategie missen? Neem dan nu een jaarabonnement.

Foto: via NOC*NSF