Nieuw Jong Oranje moet Nederlands vrouwenvoetbal weer stapje verder brengen

Het vrouwenvoetbal ontwikkelt zich enorm snel en daar probeert de KNVB zo goed mogelijk op in te spelen. Zo wordt er komende maand gestart met een nieuw nationaal jeugdteam: Jong Oranje. Dit team voor meiden onder de 23 jaar moet ervoor zorgen dat de doorstroming naar het A-team soepeler gaat. Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB: "De tijd is nu rijp voor deze stap."

Tot voor kort was Oranje onder 19 het oudste nationale jeugdteam bij de vrouwen. De KNVB constateerde dat de meiden die voor die leeftijdscategorie te oud werden, de stap naar het A-team maar moeilijk konden maken. Van de Ven: "Gevolg daarvan is dat die meiden alleen nog maar bij hun club actief zijn. En dit zijn wel meiden die, als ze zich goed door ontwikkelen, kunnen doorschuiven naar het A-team. Dus we willen ze nu met dit vrouwen onder 23 een internationale prikkel geven die daar hopelijk voor gaat zorgen."

Met name die internationale ervaring moet ervoor zorgen dat het Jong Oranjeteam gaat bijdragen aan de ontwikkeling van het A-team, de Oranjeleeuwinnen. Van de Ven: "Door die extra internationale prikkel voor deze meiden, hoop ik dat ze die stap over een paar jaar wel kunnen maken. Dan hebben ze al meer internationale ervaring opgedaan en zal de overstap gemakkelijker gaan. Ze zullen dan al direct beter voor de dag komen."

Genoeg mooie wedstrijden

Voor de leeftijdscategorie Onder 23 worden er nog geen EK’s of WK’s georganiseerd. Wel hebben veel grotere landen inmiddels ook al een Onder 23-team opgericht. Duitsland, Frankrijk, Engeland, de Verenigde Staten, Zweden en Noorwegen liepen tegen dezelfde problemen aan als Nederland. Van de Ven: "Je ziet aan landen die goede A-elftallen hebben, dat de jongere meiden die stap niet meer kunnen maken. En dat is jammer, want dan gaat er veel potentie verloren. Maar omdat er al meer landen een Onder 23-team hebben, zijn er dus wel genoeg mooie wedstrijden te spelen. Te beginnen in mei met een toernooi in Zweden."

"Je ziet aan landen die goede A-elftallen hebben, dat de jongere meiden die stap niet meer kunnen maken. En dat is jammer, want dan gaat er veel potentie verloren"

Kirsten van de Ven (Manager vrouwenvoetbal KNVB)

Van de Ven kreeg veel medewerking bij de KNVB over het nieuw op te richten team. "Je kunt de noodzaak van een vrouwen onder 23 voor vrouwen goed uitleggen. We hebben die noodzaak laten zien en dan is er wel veel mogelijk. Afgelopen seizoen hebben we bijvoorbeeld al voor de Eredivisieclubs een competitie voor belofteteams gestart. Zo kunnen we steeds een stapje verder. En hopelijk komen er straks ook EK’s en WK’s voor deze leeftijdsgroep."

Scouting

Vooral op het gebied van scouting in het vrouwenvoetbal zijn er recent stappen gezet. Zo lanceerden voetbalmanagementbureau FlowSports en sportmarketingbureau SportsGen The Stage, een scoutingplatform voor jonge voetballende meiden. Tijdens de events die onder de vlag van The Stage worden georganiseerd, kunnen meisjes van 8 tot 16 jaar zich in de kijker van scouts van Nederlandse en internationale clubs spelen. Van iedere leeftijdscategorie kiezen zij de beste speelsters en keepster. De geselecteerde speelsters komen in The Stage-teams en dat is weer een stapje dichter bij hun droom om profvoetbalster te worden.

Van de Ven: "Het is nog een heel nieuw platform, dus we hebben het nog niet echt in gebruik gezien. Maar als het scoutingplatform is bedoeld om meiden van twaalf naar een team te halen waar alleen meiden inzitten, zijn wij daar geen voorstander van. De visie van de KNVB is dat als meiden lang gemengd voetballen, ze zich het beste ontwikkelen. Als je kijkt naar selecties van de jeugdelftallen en van het A-elftal dan zie je dat er bijna geen meiden zijn die op hun vijftiende al alleen met meiden speelden."

De KNVB zelf organiseert al jaren het Jeugdplan Nederland (JPN). Dat is een podium waar zowel talentvolle jongens als meisjes zich kunnen laten zien en zich mogelijk kunnen door ontwikkelen naar een hoger speelniveau. Van de Ven: "De precieze aantallen weet ik niet, maar er zijn ongeveer honderd scouts van de KNVB die elk weekend naar wedstrijden van jeugdelftallen kijken. Voor het scouten voor de nationale teams gaan we natuurlijk sowieso altijd naar de Eredivisiewedstrijden, en ook de beloftencompetitie wordt al gevolgd."

Een mooie stap

Van de Ven heeft al veel positieve reacties gehoord over het nieuwe Jong Oranje team. "Iedereen vindt het een mooie stap. Ik denk dat de tijd er nu rijp voor is. De speelsters die in aanmerking kunnen komen voor het team, hebben we al heel goed in beeld. En de meiden die kans hebben, hopen natuurlijk al op deelname aan het toernooi in Zweden in mei." De KNVB is nog druk bezig de staf voor vrouwen onder 23 rond te krijgen, maar ook dat ziet er goed uit, volgens Van de Ven.

Foto: Federico Guerra Moran / Shutterstock.com