The Stage: eerste scoutingplatform voor meidenvoetbal

In Nederland gaan steeds meer meiden voetballen. Met de prestaties van de OranjeLeeuwinnen en de Nederlandse Eredivisie Vrouwen lonkt voor veel van hen de weg naar een profclub. Toch is het voor ambitieuze voetbalsters vaak onduidelijk hoe ze door die clubs gescout kunnen worden. Met The Stage, een nieuw scoutingplatform voor voetballende meiden, willen voetbalmanagementbureau FlowSports en sportmarketingbureau SportsGen een antwoord geven op die vraag.

Het scouten van voetbaltalent onder meiden gebeurde tot dusver nog niet echt systematisch, volgens Eefje Janus van FlowSports. Het voetbalmanagementbureau van Leoni Blokhuis houdt evengoed langs de velden jong talent al in de gaten. "Maar dan heb je het over de absolute top. En 16 jaar is dan voor FlowSports de ondergrens om een eventuele samenwerking te starten met zo’n talent."

Verschil met jongensvoetbal

Talentendagen specifiek voor meiden, zoals dat in het jongensvoetbal al jaren de norm is, bestonden nog niet. "Een jongen die voetbalt kan wel weten via welke clubs je hogerop kunt komen. Als je weet dat profclubs met bepaalde clubs uit de regio samenwerken dan weet je dat daar scouts staan. Bij het vrouwenvoetbal hebben clubs vaak geen budget om een scout langs ieder veld te hebben staan. Daardoor ontstaan veel vragen onder meiden die meer willen in het voetbal."

"Bij het vrouwenvoetbal hebben clubs vaak geen budget om een scout langs ieder veld te hebben staan"

Eefje Janus (FlowSports)

Voetbaldroom

Dat hebben Janus en haar collega’s van FlowSports letterlijk gemerkt. "Als een speelster van ons een clinic gaf dan kregen wij vaak van kinderen en ouders de vraag: hoe kan je gescout worden als je iets wil." The Stage wil iets tastbaars creëren voor meiden met een voetbaldroom. "Als ze gescout worden is het leuk, maar het is vooral ook bedoeld dat ze een toffe ervaring hebben en dat ze een plek hebben waar ze vragen kunnen stellen."

Tijdens de events die onder de vlag van The Stage worden georganiseerd, kunnen meisjes van 8 tot 16 jaar zich in de kijker van scouts van Nederlandse en internationale clubs spelen. Van iedere leeftijdscategorie kiezen zij de beste speelsters en keepster. "De geselecteerde speelsters komen in The Stage-teams en dat is weer een stapje dichter bij hun droom om profvoetbalster te worden", legt Janus uit.

Meer dan effect OranjeLeeuwinnen

Toch geeft Janus aan dat het idee van The Stage niet direct het opleiden van talent is. “Vanuit Flowsports is het onze missie om het verschil te maken in het vrouwenvoetbal. We doen meer dan alleen een transfer. We dragen ook graag bij aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Voor ons is het als bureau natuurlijk ook interessant met zoveel talent bij elkaar. We hopen natuurlijk dat als zo’n meisje doorbreekt dat ze dan aan ons denkt als ze begeleiding nodig heeft.”

Met 160.000 voetballende meisjes heeft The Stage in potentie een enorme vijver van talent. Die sterke groei van het meidenvoetbal heeft volgens Janus al lang niet meer alleen met het succes van de OranjeLeeuwinnen te maken. "We merken aan alles in binnen- en buitenland met bonden, clubs en sponsoring dat vrouwenvoetbal heel groot aan het worden is. In Nederland is het misschien met het succes van Oranje begonnen, maar in landen als Engeland, Spanje en Duitsland wordt nu flink doorgepakt en die hebben niet in 2017 een Europees kampioen gehad."

Internationaal vervolg

Op 26 mei zal in het Olympisch Stadion de eerste kick-off van The Stage plaatsvinden, waarna de eerste talentendagen in het najaar worden gehouden. Janus sluit niet uit dat het scoutingplatform bij succes in Nederland ook internationaal een vervolg kan krijgen. "Dit biedt voor clubs natuurlijk ook mogelijkheden. Ze hebben niet het budget om overal scouts te hebben die meiden kunnen scouten. Dan is het wel mooi dat je meerdere keren per jaar talentvolle meiden bij elkaar hebt om te scouten."

Foto: The Stage