Nederlandse Lacrosse Bond staat al klaar voor Olympische Spelen 2028

Historisch moment: Lacrosse na 120 jaar weer op het olympische programma

Het Internationaal Olympisch Comité bevestigde vandaag het nieuws dat al even in de lucht hing: na 120 jaar keert lacrosse bij de Spelen van 2028 in Los Angeles terug op het olympische programma. De Nederlandse Lacrosse Bond liet direct met een persbericht weten verheugd en trots te zijn met deze terugkeer. De bond wil deze olympische status aangrijpen lacrosse de komende jaren breder bekend te maken in Nederland.

Lacrosse is ook in Nederland een snelgroeiende teamsport met een spectaculaire, dynamische uitstraling. De combinatie van balvaardigheid, snelheid en tactisch inzicht vraagt van spelers een unieke mix van fysieke kracht en behendigheid. Door die elementen belooft lacrosse een van de meest sensationele sporten van de Olympische Spelen van 2028 te worden.

Momenteel telt Nederland ruim 700 lacrossers. Voor een relatief kleine sport doen zij het opvallend goed op internationaal niveau. Het nationale mannenteam behaalde onlangs een 14e plek op het WK in San Diego. De oranje vrouwen staan 17e op de wereldranglijst en gaan volgende zomer voor een plaats in de Europese top 6.

Samenwerking andere bonden

"We zijn enorm blij en trots dat lacrosse een plek krijgt in het olympisch programma. Dat biedt prachtige nieuwe kansen en we zullen dan ook alles op alles zetten om ons te kwalificeren", aldus Tom Thayer (voorzitter NLB). "De Olympische Spelen bieden ook een podium om de waarden van teamwork, respect en vriendschap te vieren. Lacrosse, met zijn bijzondere geschiedenis en enthousiaste gemeenschap, belichaamt deze waarden op een unieke manier. We hopen dat iedereen de kans krijgt om kennis te maken met onze mooie sport."

De komende jaren zet de Nederland Lacrosse Bond zich met toewijding in op zowel deelname aan de Olympische Spelen, als op de groei van de sport in de breedte. Hiervoor zoekt de bond samenwerking met andere sportbonden, om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Foto boven: Nederlands mannenlacrosse team traint op Papendal. Foto: Bellamie Photography