Nederlands Vechtsportbond officieel toegelaten tot NOC*NSF

De algemene ledenvergadering van NOC*NSF is maandagavond akkoord gegaan met toetreding van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). Hiermee wordt de organisatie voor kickboksen, muaythai en mixed martial arts (mma) officieel aspirant-lid van de Nederlandse sportkoepel.

Kickboksen en muaythai worden sinds de jaren zeventig in Nederland beoefend, mixed martial arts sinds de jaren negentig. Tot nu toe was de organisatie van deze vechtsporten versnipperd en kenden ze geen overkoepelende volwaardige sportbond. De Nederlandse Vechtsportbond werd 1 januari van dit jaar opgericht en moet alle krachten binnen deze sporten verenigen.

Begin nieuw hoofdstuk

"De toetreding tot NOC*NSF is het sluitstuk van een lang proces,” aldus een verheugde NVB-voorzitter Peter Kwint. “We maken een einde aan de versnippering die de vechtsport in de ontwikkeling remde. Maar het is vooral het begin van een nieuw hoofdstuk. We gaan de potentie van onze sporten nog beter benutten, toptalenten beter ondersteunen en de positie van Nederland als vechtsportland voor de toekomst bestendigen.

Omarmd door sportfamilie

"Vooral kickboksen is een volkssport geworden, daar hoort een volwaardige bond bij", aldus Kwint. "Dat we nu ook omarmd worden door de Nederlandse sportfamilie is een blijk van erkenning waar we als vechtsport fier op mogen zijn. We houden honderdduizenden mensen in beweging, inspireren jeugd tot sporten, vermaken miljoenen mensen, zetten Nederland op de kaart en vanaf vandaag doen we dat met de erkenning van NOC*NSF, dus voor de vechtsport is dit een feestdag."

Foto: Ben Pontier / Vechtsport Bond

Lees meer over het proces van de vorming van de Vechtsportbond in dit artikel: