Esther Vergeer voorgedragen voor positie in bestuur IPC

Raymon Blondel gekozen tot president EPC

Esther Vergeer is in de race voor een belangrijke internationale positie: NOC*NSF heeft de voormalig rolstoeltenniskampioene voorgedragen voor het bestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. Op 12 december wordt duidelijk of de 206 leden van het IPC haar tot één van de tien nieuwe bestuursleden van de Governing Board kiezen. Op Europees niveau is Nederland al goed vertegenwoordigd in het paralympische bestuur: Raymon Blondel werd afgelopen maand namelijk benoemd tot president van het Europees Paralympisch Comité (EPC).

Vergeer kent de paralympische sport natuurlijk door en door. Ze was dertien jaar de nummer één van de wereld en won tussen 2000 en 2012 zeven gouden medailles op de Paralympische Spelen. Haar ervaring gebruikt ze ook in haar rol als chef de mission van de paralympische ploeg van TeamNL. Dat deed ze al tijden se Winterspelen van PyeongChang 2018 en dit jaar bij de Zomerspelen van Tokyo. Tijdens de komende Winterspelen van Beijing 2022 is zij wederom chef de mission.

'Volgende stap voor paralympische beweging'

Al tijdens haar carrière zette Vergeer zich in voor een sterke paralympische beweging. Zij streed bijvoorbeeld voor professionalisering van het rolstoeltennis, onder meer door integratie bij de Grand Slams en andere tennistoernooien te bewerkstelligen. Bij haar voordracht voor het IPC liet ze weten dat ze overtuigd is dat nu het moment is aangebroken om de paralympische sport naar een volgend niveau te tillen. "Als paralympische beweging kunnen we de wereld laten zien dat een inclusieve maatschappij een sterkere maatschappij is. We kunnen het verschil maken door 'gewoon' ons eigen unieke zelf te zijn."

Vergeer ziet dit ook als een gelegenheid iets terug te doen voor de sport en vooral voor jonge sporters met een beperking. "Sport heeft voor mij van jongs af aan het verschil gemaakt en nu wil ik het verschil kunnen maken voor toekomstige generaties. Dat vraagt om mensen die dromen, durven en doen, zowel binnen als buiten de lijnen. Als ik word gekozen voor de IPC Governing Board is het mijn doel om, samen met de andere betrokkenen, de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de paralympische sport. Door op een nieuwe, verfrissende manier het verschil te maken."

Raymon Blondel president EPC

Vergeer moet wachten tot 12 december voor duidelijkheid of ze die nieuwe blik aan het Paralympisch Comité kan toevoegen. Op Europees niveau weet een andere Nederlander sinds deze maand al wel dat hij een hoge positie gaat bekleden. Op 6 november werd Raymon Blondel namelijk gekozen tot president van het Europees Paralympisch Comité. Hij gaat het EPC de komende vier jaar leiden. Blondel liet weten vereerd te zijn met de verkiezing en de opdracht die hij mag vervullen. “Paralympiërs zijn een inspiratiebron voor velen en de paralympische sport draagt bij uitstek bij aan een meer inclusieve en solidaire Europese samenleving. Ik kijk ernaar uit om de komende jaren de positie van de Europese paralympische sport te versterken, professionele paralympische evenementen te organiseren en te bouwen aan een sterk Europees Paralympisch Comité."

Bij die evenementen horen onder andere de eerste European Para Championships die in 2023 in Rotterdam plaatsvinden. Blondel was nauw betrokken bij het initiatief om dit nieuwe parasport evenement naar Nederland te halen. Lees meer over het ontstaan van dat idee in dit interview met organisator Eric Kersten.

Foto: NOC*NSF/ Mathilde Dusol