Sandra Meeuwsen

Sandra Meeuwsen in sportfilosoof en directeur van het Erasmus Center for Sport Integrity & Transition (ESPRIT).

Volg haar via Twitter of ga voor meer informatie naar de website van ESPRIT.

Door Sandra Meeuwsen

De naïviteit voorbij? Over sport, moraal en cynisme

Met een WK Voetbal in Saoedi-Arabië op komst in 2034 na het al omstreden WK in Qatar, is het moeilijk om niet in cynisme te vervallen, stelt Sandra Meeuwsen (sportfilosoof en directeur van ESPRIT). In haar column zet ze uiteen wat te doen tegen de implosie van de moderne sport. "Met cynisme red je het niet als mens in deze tijd, en zeker niet als topsporter."

Voetbal en oorlog

Sport, en zeker voetbal, wordt nogal eens vergeleken met oorlog. Bij het zien van de dagelijkse beelden van de oorlog tussen Hamas en Israël vraagt sportfilosoof en directeur van ESPRIT Sandra Meeuwsen zich af of die vergelijking nog passend is. Zij pleit in haar column voor een nieuwe vorm-van-sport, voorbij strijd als oorlog.

De Spaanse kwestie

Met het uiteindelijk onvermijdelijke aftreden van de bondsvoorzitter Luis Rubiales lijkt alles over de Spaanse kwestie wel gezegd. Of toch niet? Sportfilosoof en directeur van ESPRIT Sandra Meeuwsen kijkt naar de institutionele reflexen die door deze voltrokken tragedie andermaal zijn blootgelegd.

De Tour stopt nooit

Als wielerliefhebber maakt Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, zich op voor de Tourstart van zaterdag. Tegelijkertijd houdt ze zichzelf en andere koersfans ook een spiegel voor: kun je van zo’n commercieel spektakel genieten, terwijl de wereld in brand staat?

Bord op schoot

De afgelopen maanden werd de voetballiefhebber geconfronteerd met vele geweldsincidenten in de stadions. Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, ziet hierin dat een ongemakkelijke waarheid over de waarden in de sport erkend moet worden. Dit kan voor de hele sport een wake-up call zijn.

Over integriteit, trauma en schuld

Minister Conny Helder maakte vorige week bekend dat ze versneld wil inzetten op een onafhankelijk integriteitscentrum voor de sport. Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, vraagt zich af welke impact deze stevige interventie op de sport zal hebben.

De inclusie-paradox in de sport: 'Voor elkaar, door elkaar'…?

In de sport wordt geprobeerd zoveel mogelijk Nederlanders aan het sporten te krijgen en warm te verwelkomen, toch voelt niet iedereen zich daar thuis. Hoe komt dat? De sport staat ook bloot aan de inclusie-paradox, stelt Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT.

Over integriteit, regels en transgressie

Na het gebruikelijke tumult rond de Klassieker Feyenoord-Ajax poogt Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, hier een psychoanalytische duiding van te geven. Waarom verlangen we juist in de sport steeds weer naar een volgende climax?

Nood breekt (sport)wet?

Na een aangenomen motie in de Tweede Kamer moet sportminister komend jaar aan de slag met een Sportwet. Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, vraagt zicht af waar het geloof in de kracht van een Sportwet vandaan komt.

"Ich bin Sepp Blatter"

Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, buigt zich over de vraag of het moreel aanvaardbaar is om van dit WK voetbal in Qatar te genieten.

Het ethisch hart van de sport huilt

Na de vele misstanden in de sport van de laatste jaren constateert Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, dat de tijd rijp is om in te zien dat ethiek in de sport om aandacht vraagt. "Elke bond heeft hier een eigen pad in te gaan, met vallen en opstaan."