Door Robert Hesen

ASM-lesmodule laat kinderen tijdens schooltijd meer én veelzijdiger bewegen

Nederland is met zo’n negen uur per dag Europees kampioen stilzitten. Ook kinderen zitten te veel, ook tijdens schooltijd. Daarom ontwikkelde het Athletic Skills Model de lesmodule Schijf van 10! voor bewegen op de basisschool. Naar verwachting starten vanaf het nieuwe schooljaar zo’n 100 basisscholen met de nieuwe lesmodule. "Het doel is om veelzijdig bewegen in de klas te stimuleren en daarmee meer beweegtijd tijdens de dag te creëren."

Open dag Athletic Skills Model maakt sportprofessionals enthousiast

Het Athletic Skills Model organiseerde donderdag 30 mei in Amersfoort in samenwerking met sport- en speeltoestellenproducten Janssen-Fritsen en sportvloerenproducent Sika-Pulastic een open dag. Geïnteresseerden uit het hele land woonden lezingen bij, bekeken oefenvormen en ervoeren de mogelijkheden van een ASM-gymzaal. "Mooi dat mensen 2,5 uur willen rijden om hierbij te zijn."

Ook Enschede heeft nu haar ASM-gymzaal: "Het is niet erg als de leraar te laat is"

Een primeur in Enschede. Donderdag 7 maart werd hier de eerste ASM-gymzaal van de regio Twente geopend. De opening werd opgeluisterd door presentaties van René Wormhoudt, oprichter van het Athletic Skills Model (ASM), en Gregory Sedoc, voormalig topatleet. Gymdocent Mannes Verwer over de nieuw gymzaal: "De eerste les die ik hier gaf, was écht een geluksmoment."

ASM levert in korte tijd 50e accommodatie op

Gymzalen en revalidatiecentra als PLAYCE indoor, sportvelden in de wijk als PLAYCE Outdoor en complete Skills Gardens in de openbare ruimte. Het aantal sportaccommodaties dat is ontworpen door én is ingericht op basis van het Athletic Skills Model (ASM) stijgt hard. Begin oktober opende Roland van Kessel, burgemeester van de gemeente Cranendonck, in het Noord-Brabantse Budel de vijftigste. Opvallend: veertig van die accommodaties werden in de laatste drie jaar geopend. Inmiddels wordt ook gewerkt aan ontwerpen in Duitsland, België en Groot-Brittannië. Waar komt die groei vandaan?

Een zwembad waarin je klimt, klautert en balanceert is een kwestie van tijd

Het Athletic Skills Model ontwierp al talloze sportaccommodaties. Een Skills Garden, een PLAYCE en padelbanen met allerlei mikpunten en graphics zijn een paar voorbeelden. Een zwembad stond nog niet op de lijst. Maar daar komt verandering in, want in Leeuwarden wordt de eerste PLAYCE Pool gebouwd. "De zwemles moet een bijdrage leveren aan de algemene motoriek."

'Apenkooien' en leren slaan met links én rechts: fysiotherapeuten omarmen het ASM

Fysiotherapeuten Matthijs Frik uit Elburg en Marjolein Katsma uit Hardenberg zijn wars van traditionele, statische en droge oefeningen. Ze laten patiënten en leerlingen op een creatieve manier veelzijdig bewegen. Op die manier gaat hun beweegniveau omhoog, herstellen ze van nieuwe blessures en wordt de kans op nieuwe aandoeningen verkleind. "De creativiteit van het Athletic Skills Model (ASM) helpt enorm."

Steeds meer LO-docenten werken volgens ASM

LO-docenten Thomas Habraken en Berend Poots geven hun gymlessen volgens het Athletic Skills Model (ASM). Steeds meer professionals in alle geledingen van de sportwereld zien het nut en de noodzaak van ASM. Maar het is ook een gedachtegoed dat af en toe nog om uitleg vraagt. Zowel bij professionals als bij kinderen. "Meester, dat mag toch niet?"

Bewegen op Recept: werkt het?

Bewegen op Recept: een leefstijlinterventie waarbij zorgprofessionals patiënten doorverwijzen naar de sport- en beweegsector. Doelstelling? Mensen meer laten bewegen. Maar hoe werkt Bewegen op Recept in de praktijk? Wat zijn de succesfactoren? En wat zijn de belemmeringen? Mulier Instituut deed onderzoek.