ASM levert in korte tijd 50e accommodatie op

Gymzalen en revalidatiecentra als PLAYCE indoor, sportvelden in de wijk als PLAYCE Outdoor en complete Skills Gardens in de openbare ruimte. Het aantal sportaccommodaties dat is ontworpen door én is ingericht op basis van het Athletic Skills Model (ASM) stijgt hard. Begin oktober opende Roland van Kessel, burgemeester van de gemeente Cranendonck, in het Noord-Brabantse Budel de vijftigste. Opvallend: veertig van die accommodaties werden in de laatste drie jaar geopend. Inmiddels wordt ook gewerkt aan ontwerpen in Duitsland, België en Groot-Brittannië. Waar komt die groei vandaan?

Het veld bij het Boudriepark in Budel heeft een metamorfose ondergaan. Het asfaltveld met twee goaltjes en baskets maakte plaats voor een kleurrijk kunstgrasveld met keerwanden, vakken en asymmetrische elementen: een zogeheten PLAYCE Outdoor.

De vernieuwing van het veldje is onderdeel van een totale verandering van het Boudriepark in Budel. Door de transformatie naar een outdoor PLAYCE is het veld nu aantrekkelijker voor de nabijgelegen school, de georganiseerde sport én voor de mensen in de wijk.

Speelvelden in binnen- en buitenruimte

De afgelopen jaren ontwierp de Athletic Skills Company, de sociale onderneming achter het ASM drie typen speelvelden: PLAYCE Outdoor, PLAYCE Indoor en in samenwerking met adviesbureau Kragten de Skills Garden. Een PLAYCE Outdoor is een speelveld in de buitenruimte dat gevarieerd en uitdagend is ingericht. Een PLAYCE Indoor is eenzelfde concept, maar dan in de binnenruimte. Denk dan aan een gymzaal, revalidatiecentrum of fitness. Een Skills Garden is een beweegvriendelijke plek in de openbare ruimte, waarbij het voor alle leeftijden en niveaus mogelijk is om op een veelzijdige manier te bewegen. Deze zijn qua oppervlakte vaak groter dan een PLAYCE Outdoor.

Groei

In Budel werd in totaal de vijftigste aangelegd. Veertig werden in de laatste drie jaar gerealiseerd. Een opvallende groei. Waar komt die groei vandaan? "Gemeenten, sportprofessionals en mensen in het algemeen zijn zich meer bewust van het belang van veelzijdig bewegen", zegt Martijn Postuma van de Athletic Skills Company. "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die veelzijdig bewegen betere motorische vaardigheden ontwikkelen, meer plezier hebben in bewegen en minder blessures oplopen. Veelzijdig bewegen is in het ASM vertaalt naar tien grondvormen van bewegen, gezamenlijk de Schijf van 10!. Dat is de basis van onze activiteiten."

In 2012 kwam het boek (Athletic Skills Model red.) op de markt. Postuma: "Daarna steeg de vraag naar opleidingen voor professionals in de sector sport & bewegen. In 2015 gaven we die voor het eerst. Daaropvolgend zijn we meer speelvelden en accommodaties gaan ontwerpen en opleveren, waarmee zij nog meer creativiteit met het ASM kwijt kunnen. En dat wordt voorlopig niet minder. Voor 2024 staan al heel wat mooie projecten op de agenda."

Mooiste locaties

Hoewel het voor Postuma moeilijk kiezen is, springen een aantal accommodaties eruit. Zoals de eerste in 2011, bij Ajax. Daar kwam de Athletic Skills Track. Daarnaast noemt hij de Skills Garden in Almere Haven, een sportvoorziening van 4.428 vierkante meter in de openbare ruimte. In juni 2019 werd die geopend. "Dat was de eerste Skills Garden in de openbare ruimte die we opleverden. Heel Almere komt daar om te sporten, bewegen, spelen en elkaar te ontmoeten. Overigens: de Skills Garden in Veendam is ook heel bijzonder. Dat is met 6.600 vierkante meter de grootste die we tot nu toe ontwierpen."

Tot slot noemt Postuma de PLAYCE School in Amsterdam. Die is ontworpen voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Postuma: "De vloer, de wanden en zelfs de berging zijn benut om studenten te prikkelen om op een veelzijdige manier te bewegen."

In Budel werd de vijftigste PLAYCE aangelegd:

Buitenland

Dat het ASM niet alleen aan interesse wint in Nederland, blijkt uit de vragen uit het buitenland. RSI Sports Group realiseerde bij een hockeyclub in Keulen een PLAYCE Sport met een ontwerp vanuit het ASM, KSP Kunstgras een PLAYCE Outdoor bij Landal Wirfttal en Janssen-Fritsen België een PLAYCE Indoor in Hasselt.

In 2024 wordt in Portsmouth een PLAYCE opgeleverd. Ook worden daar, net als in Hasselt, opleidingen gegeven. Overigens is de kans groot dat de Athletic Skills Company ook in andere landen speelvelden gaat ontwerpen, want Postuma ontving al telefoontjes en e-mails uit Denemarken, Finland en de Verenigde Staten.

Opleidingen

Jaarlijks volgen zo’n vijf- tot zeshonderd mensen een ASM-opleiding. In totaal zijn inmiddels ruim 3.500 ASM-instructeurs in Nederland opgeleid die het ASM in hun beweegprogramma’s toepassen. De opleidingen worden voornamelijk gevolgd door vakdocenten, trainers, coaches, buurtsportcoaches en fysiotherapeuten op af. Postuma: "Het succes van het gebruik van de ASM-speelvelden gaat hand in hand met de opleidingen. Die geven handvaten om een ASM-speelveld optimaal in te zetten."

Over het ASM

Het ASM is een wetenschappelijk bewezen beweegconcept dat uitgaat van veelzijdig bewegen. Vanuit die filosofie worden accommodaties en speelvelden ingericht. Ook geeft het ASM-opleidingen. De grondleggers zijn René Wormhoudt, de huidige conditietrainer van het Nederlands Elftal, en Geert Savelsbergh, hoogleraar motorische ontwikkeling van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Meer informatie vind je op www.athleticskillsmodel.nl.