Philip Wagner

Philip Wagner is algemeen directeur van Wagner Group en ICUC hoogleraar Global Economy & Governance.
Volg Philip Wagner ook op Twitter.

Door Philip Wagner

Het doorbraakjaar voor vitaliteit

2020 mag gezien worden als het doorbraakjaar voor het belang van vitaliteit. Door de uitbraak van het coronavirus stond een gezonde leefstijl ineens als een belangrijk defensiemechanisme van het immuunsysteem op de voorpagina’s van de kranten. "Het is interessant dat het belang van vitaliteit nu wordt gezien, maar we zijn er nog lang niet als het gaat om de implementatie van dat belang", stelt professor Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health. Hij blikt vooruit op de grote veranderingen die organisaties te wachten staan in 2021. "We moeten verder en breder naar voren kijken."

Basisonderwijs heeft in vitaliteitsstrategie een sleutelrol

Door het coronavirus staat het bevorderen van een actieve leefstijl volop in de aandacht. Met hun manifest stellen Joop Alberda, Erik Scherder en prominenten uit de sport dat sport en bewegen noodzakelijk zijn in de strijd tegen toekomstige virussen. Prof. drs. Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health, ziet dat zij voor een doorbraak hebben gezorgd. Maar hoe nu verder? “Dit moet breder worden aangevlogen, beginnend bij het basisonderwijs. Daar bereik je namelijk iedereen.”

Op een breukvlak zijn hiërarchische structuren onbruikbaar

Tijdens de coronacrisis zijn op meerdere niveaus leiders opgestaan, ziet Professor Phillip Wagner. Deze ontwikkeling is wat hem betreft niet vreemd en past bij een breukvlak waar we ons nu op bevinden. "Leiderschap manifesteert zich daar waar vanzelfsprekendheden wegvallen." Hiërarchische structuren, zoals sportbonden en verenigingen die kennen, zijn van die vanzelfsprekendheden die nu minder belangrijk zijn geworden om goed te handelen in deze crisis.

Vitaliteit als grotere overlevingskans in de coronacrisis

Nu we midden in de coronacrisis zitten lijkt het moment dat de crisis voor ons begon al heel lang geleden, omdat de ervaring heel erg intens is. Professor Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health, zoomt toch even uit van die dagelijkse andere halve meter afstand en alle maatregelen om zo voor de toekomst al een aantal ontwikkelingen te zien. “Deze crisis gaat voor een grotere aandacht voor vitaliteit bij het individu zorgen en een enorme investering in de volksgezondheid in al haar complexiteit.”

'Vitaliteit is van iedereen'

Vitaliteit is de laatste jaren een prominent maatschappelijk onderwerp geworden. Het is zeker geen hype, maar eerder het resultaat van een evolutie in onze gezondheid. Dat stelt professor Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health. "Het is een fenomeen waartoe iedereen zich verhoudt. Vitaliteit is een groot onderwerp, dat niet moet worden beperkt tot een instrumentele vertaling naar alleen taken voor de overheid, de zorg of de sportvereniging. Het vraagstuk is veel breder en gaat dieper."