Door Anne van Eijk

SV Kampong verwacht veel van handtekening onder Utrechts Sportakkoord

Iedereen in Nederland moet kunnen sporten en bewegen. Dat is de doelstelling van het Nationale Sportakkoord. SportUtrecht heeft dit in het lokale Utrechtse Sportakkoord gespecificeerd tot drie thema’s: vitale sportaanbieders, een positieve sportcultuur en inclusief sporten en bewegen. Om dat te bereiken zijn de gemeente, maatschappelijke organisaties, maar minstens zo belangrijk; de sportverenigingen nodig. Tennisvereniging SV Kampong beseft dat en ondertekende het Utrechtse Sportakkoord op 5 juli 2019 samen met 50 andere sportorganisaties.

Niet concurreren maar samenwerken in het vrouwenvoetbal

De KNVB heeft de ambitie dat vrouwen in 2022 op alle fronten verder geïntegreerd zijn en onvoorwaardelijk deel uitmaken van het voetbal. Om dit voor elkaar te krijgen, is er een visie op vrouwenvoetbal voor de periode 2018 tot 2022 gepresenteerd met focus op vijf speerpunten. Een van die punten is: samenwerking in het landschap.

Sportclubs van groot belang bij lokale sportakkoorden

Voor veel sportverenigingen is het nog een ver-van-mijn-bed-show, maar ze zijn wel degelijk van groot belang voor de lokale sportakkoorden die veel gemeenten aan het sluiten zijn. Coen van den Bemt, adviseur bij NOC*NSF: "Voor veel verenigingen en andere sportaanbieders is het niet duidelijk wat het voor hen aantrekkelijk maakt om mee te doen aan het lokale sportakkoord van hun gemeente of regio. Dat willen we verbeteren door sportadviseurs in te zetten."

Helft Nederlandse gemeenten al aan de slag met lokaal sportakkoord

174 van de in totaal 355 Nederlandse gemeenten zijn al bezig met de uitvoering van het Nationaal Sportakkoord op lokaal niveau. Dit werd bekend gemaakt door Bruno Bruins (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persbijeenkomst op maandag 27 mei. "Ik hoop dat dit een stimulans is voor die andere helft. We zouden heel graag zien dat ook de andere gemeenten aan de slag gaan met het sportakkoord en een sportformateur", aldus minister Bruins.

Nieuw Jong Oranje moet Nederlands vrouwenvoetbal weer stapje verder brengen

Het vrouwenvoetbal ontwikkelt zich enorm snel en daar probeert de KNVB zo goed mogelijk op in te spelen. Zo wordt er komende maand gestart met een nieuw nationaal jeugdteam: Jong Oranje. Dit team voor meiden onder de 23 jaar moet ervoor zorgen dat de doorstroming naar het A-team soepeler gaat. Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB: "De tijd is nu rijp voor deze stap."

Heracles pakt voortrekkersrol in de regio met G-voetbalteam

Er komt een eredivisie voor G-voetballers, de Bijzondere Eredivisie. Deze competitie is bedoeld voor gehandicapte jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Onder andere Heracles Almelo heeft al aangegeven mee te doen met dit initiatief. “Wij vervullen graag een voortrekkersrol in onze regio, en dat kan nu eindelijk ook op het gebied van G-voetbal”, zegt Gerrald Albersen, Medewerker Marketing & MVO van Heracles Almelo.