Watersportverbond neemt eerste emissieloze coachboot in gebruik

TeamNL Zeilen gaat het water op met snelle elektrisch aangedreven rubberboot op waterstof

Een primeur in het topzeilen: het Watersportverbond heeft de allereerste emissieloze coachboot in gebruik genomen. Deze zogenaamde H2-C boot (een snelle rubberboot, ook wel RIB genoemd) heeft een elektrische aandrijving met waterstof als een extra krachtbron en is ontwikkeld door een consortium van bedrijven en instellingen. De nieuwe boot werd te water gelaten bij het internationale zeilevenement Dutch Water Week, in Muiderzand bij Almere.

“Zeilen is een mooie, duurzame sport. Maar waarom toch al die honderden coachboten met een grote benzinemotor,” zo vroeg toenmalige bondscoach Jaap Zielhuis zich af toen hij de haven van Aarhus overzag tijdens het WK Zeilen in 2018. Namens het Sailing Innovation Centre smeedde Cees van Bladel vervolgens een breed consortium om een coachboot op waterstof te ontwikkelen. In 2021 bracht Van Bladel het project onder bij Zephyros, dat gericht is op de ontwikkeling van een groene waterstofinfrastructuur in de waddenzeehavens en het gebruik ervan in de maritieme sector.

Betrokkenheid Watersportverbond

In 2022 is het bedrijf H2 Marine Solutions opgericht om de H2-C boot en andere toepassingen van de nieuwe aandrijflijn met waterstof verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het Watersportverbond is als 'launching customer' nauw betrokken bij de ontwikkeling van de H2-C boot en draagt ook financieel bij aan het project. Partners in H2 Marine Solutions zijn de bedrijven Koedood, HyFly , Habbeké en De Stille Boot. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met Torqeedo, Intelligent Energy, Wajer Yachts, Rijksrederij en anderen. Ook de TU Delft is vanaf de start van het project nauw betrokken en voert in de loop van 2023 een grootschalig onderzoek uit naar de aandrijflijn van de boot.

Internationale interesse

Op donderdag 1 juni ontving voormalig bondscoach Jaap Zielhuis namens het Watersportverbond de sleutels van de allereerste emissieloze H2-C boot uit handen van Cees van Bladel, directeur van H2 Marine Solutions. De innovatieve coachboot wordt de komende tijd in de praktijk getest door TeamNL Zeilen en zal tevens te zien zijn tijdens diverse evenementen zoals Eemshaven 50 jaar (10 juni), Sail Den Helder (29 juni t/m 1 juli) en het WK Zeilen in Scheveningen/Den Haag (10 t/m 20 augustus).

Internationaal is eveneens belangstelling voor deze allereerste emissieloze coachboot, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs/Marseille in 2024 die geheel in het teken staan van duurzaamheid. Ook World Sailing, de wereldkoepelorganisatie, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en wil het gebruik van coachboten op fossiele brandstoffen drastisch terugdringen in de komende jaren.