'Slimme' beweegmuur helpt jong en oud meer te bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Kinderen bewegen echter lang niet voldoende om ook later gezond en fit te blijven. Stilzitten is al jaren de norm, óók in het onderwijs. Er vinden allerlei initiatieven plaats om kinderen meer te laten bewegen. Van beweegmuren tot apps. Marc Veldkamp haalt innovaties, zoals de multiBALL beweegmuur, naar Nederland om sporten en bewegen leuker te maken. Hij is ervan overtuigd dat technologie kan helpen om mensen meer en vaker te laten bewegen.

Onderzoek van de Onderwijsinspectie wijst uit dat basisscholieren in de afgelopen tien jaar veel slechter zijn gaan bewegen. En ook volwassenen bewegen niet voldoende. I&O Research concludeerde eind 2018 dat meer dan de helft van alle Nederlanders boven de achttien jaar te weinig beweegt.

Interactieve spellen

Een van de manieren om jong, en ook oud, meer aan het sporten en bewegen te krijgen is door middel van gamification, het toevoegen van spelelementen aan sport en bewegen. Marc Veldkamp, voormalig technisch directeur van de Nederlandse Squashbond, gelooft heilig dat technologie kan helpen kinderen (en ouderen) meer te laten bewegen. Met zijn bedrijf Court Performance haalt hij innovaties, zoals de multiBALL beweegmuur, naar Nederland. "De multiBALL beweegmuur is een interactieve muur met een groot touchscreen waar kinderen met een bal allerlei interactieve spellen kunnen spelen en trainingsmodules kunnen volgen. Het concept valt wel een beetje te vergelijken met Nintendo's Wii spelcomputer. Maar hier ben je echt zelf aan het sporten. De iconen in de muur zijn constant in beweging, ze dagen uit om scores telkens te verbeteren."

"Aardrijkskunde, rekenen en taal zijn allemaal geschikt om op de beweegmuur uit te oefenen"

Marc Veldkamp (Court Performance)

"De spelletjes en trainingsmodules zijn in de basis ontwikkeld om nieuwe jeugdige squashers enthousiast te krijgen. Maar in principe kun je spelen met alle soorten ballen”, vervolgt Veldkamp. “Het is zelfs te gebruiken voor hockey, voetbal of volleybal. Dankzij de software kun je diverse games spelen. Dat maakt het voor kinderen makkelijker om bezig te blijven. Je wilt telkens een hoger niveau bereiken of binnen een bepaalde tijd je score verbeteren. Daarbij helpt het concept bestaande squashers op een compleet nieuwe manier hun niveau te verbeteren."

Onderzoek Haagse Hogeschool

Het product is pas kort op de markt, maar de belangstelling is al groot. Met name vanuit de onderwijswereld is er veel vraag naar de interactieve beweegmuur. In de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag staat sinds eind 2018 de eerste multiBALL beweegmuur van Nederland. Het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving van de Haagse Hogeschool gaat met studenten onderzoek doen naar de rol die deze technologie kan spelen om de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

"Bewegend leren en kinderen meer laten sporten en bewegen zijn belangrijke onderwerpen in de onderwijswereld", zegt Veldkamp. "Onderzoekers van de Haagse Hogeschool gaan kijken hoe de beweegmuur het beste kan worden ingezet in het bewegingsonderwijs en wat het effect is op de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen in vergelijking met reguliere lesmethodes."

Veldkamp geeft met een voorbeeld aan hoe de beweegmuur ingezet kan worden in het onderwijs. "Aardrijkskunde, rekenen en taal zijn allemaal geschikt om op de beweegmuur uit te oefenen. Stel je hebt een rekensom, bijvoorbeeld 3x5. Op twee schermen staan drie antwoorden waarvan er uiteraard één goed is. Door een bal op het juiste getal te slaan, gooien of trappen, scoor je een punt. Zo kunnen kinderen het tegen elkaar opnemen door als eerste alle rekensommen goed op te lossen en de meeste punten te scoren. Onderzoek heeft al aangetoond dat bewegend leren een positieve invloed kan hebben op de leerprestaties."

Bedrijfs- en kinderfeestjes

De voordelen van de beweegmuur beperken zich niet alleen tot het onderwijs. Het product kan voor allerlei doeleinden worden ingezet, zo legt Veldkamp uit. "We merken nu al het enthousiasme bij kinderen tijdens verjaardagsfeestjes. Ze willen niet stoppen met spelen. Maar ook tijdens bedrijfsfeestjes, teamuitjes of ouderengym is het enthousiasme groot. Hoe leuk is het om spelenderwijs in beweging te komen en te ontdekken dat je het hartstikke leuk vindt?"

Hoewel de multiBALL beweegmuur een nieuw product is, wordt er volop gewerkt aan de doorontwikkeling ervan. Er zijn plannen om een LED-variant op de markt te brengen, waar geen beamer meer voor nodig is. "De beweegmuur is nu moeilijk buiten te gebruiken. Maar door de LED-variant kun je bijvoorbeeld permanent een interactieve muur creëren bij een school, of tennisvereniging. Dan vergroot je de mogelijkheden van de muur weer."

InteractiveSquash

De beweegmuur is een afgeleide van een interactieve squashbaan, die in 2017 werd bedacht door een Duitser. In Alphen aan den Rijn bij squashvereniging Nieuwe Sloot maakt men als eerste vereniging in Nederland gebruik van InteractiveSquash, dat als doel heeft nieuwe (jeugdige) squashers enthousiast te krijgen voor de sport en daarnaast helpt het bestaande squashers op een nieuwe manier hun niveau te verbeteren.

De aanleg van een interactieve sporthal met InteractiveSquash vergt wel een flinke investering van gemeente of uitbaters van een sporthal. Het omvormen van een traditionele hal naar een interactieve sporthal kost tussen de 40.000 en 45.000 euro. Volgens Veldkamp kun je dat bedrag relatief snel terugverdienen, omdat de bezettingsgraad omhoog gaat. "Voor squash is de interactieve muur een manier om de baanbezetting te verhogen. De baan wordt namelijk meer én op andere uren gebruikt. Bovendien trek je een andere groep sporters aan. Bij een extra dagelijkse bezetting van tussen de anderhalf en tweeënhalf uur, bereik je binnen een paar maanden het break-evenpoint."

"Ik geloof erin dat het gebruik van een interactieve beweegmuur net zo’n gemeengoed wordt als een digitaal schoolbord, dat je nu bijna in elk klaslokaal ziet"

Trainingstool

Ook als trainingstool ziet Veldkamp veel mogelijkheden voor de interactieve muur. "Dankzij infraroodsensoren worden alle statistieken van de spelers bijgehouden. Dat geeft de motivatie om jezelf te verbeteren en niet onder te doen voor een ander. Het systeem is gekoppeld aan een app en daarin kun je al je persoonlijke statistieken bekijken. Er zijn bovendien ranglijsten beschikbaar. Het systeem stimuleert je om langer en meer gefocust bezig te blijven. Sommige wereldtoppers gebruiken dit systeem al in hun training en een vooraanstaande Amerikaanse squashtrainer is er heilig van overtuigd dat het interactieve scherm toegevoegde waarde heeft in de trainingen van spelers. Dat zegt wel wat."

Gymzaal van de toekomst

Mede vanwege de interesse vanuit het onderwijs verwacht Veldkamp dat er de komende jaren veel meer interactieve muren te zien zullen zijn. "Tussen de drie en vijf jaar zal in bijna elke sporthal of gymzaal een interactieve muur staan. De gymzaal van de toekomst is een onderwerp dat in het onderwijs hoog op de agenda staat. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe je gymlessen leuker en interactiever kunt maken. Ik geloof erin dat het gebruik van een interactieve beweegmuur net zo’n gemeengoed wordt als een digitaal schoolbord, dat je nu bijna in elk klaslokaal ziet."

Lees ook: