Slagvaardig verduurzamen met slimme sportveldinnovaties van Antea Sport

Bij het verduurzamen van hun accommodatie staren veel sportverenigingen zich blind op hun gebouwen. Waar ze echter aan voorbijgaan, is dat er ook tal van slimme mogelijkheden binnen handbereik liggen om hun sportvelden te verduurzamen. Antea Sport helpt deze verenigingen met vindingrijke en prijswinnende innovaties, waarmee ze op een relatief eenvoudige manier een groot verschil kunnen maken. Tijd voor een kijkje in de keuken bij de sportveldspecialist!

Biologisch afbreekbare infill, een CO2-neutraal sportveld of een waterbesparend hockeyveld: het is zomaar een greep uit de nieuwste innovaties van Antea Sport, dat al jaren succesvol aan de weg timmert als totaalpartner voor hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke sportvelden, waarin optimale duurzaamheid, een lange levensduur en maximale spelbeleving prachtig samenkomen. "We vinden het als Antea Sport belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen om duurzaam met de aarde om te gaan. Bij de ontwikkeling van nieuwe sportvelden en de doorontwikkeling van bestaande sportvelden is duurzaamheid dan ook steevast een belangrijk agendapunt", licht directeur Gosewin Bos toe.

Voor het oprapen

Met hun vindingrijke innovaties helpt Antea Sport inmiddels vele tientallen sportverenigingen in heel Nederland om hun accommodatie te verduurzamen. Toch merkt Bos dat veel verenigingen zich er nog niet of nauwelijks van bewust zijn dat ze het verduurzamen van hun sportpark ook op andere manieren kunnen vormgeven dan alleen via de gebouwen. "We zien om ons heen nog steeds dat veel sportverenigingen zich in allerlei bochten wringen om hun accommodatie te verduurzamen. Nul op de meter is op zichzelf natuurlijk een heel mooi streven, maar het vergt vaak wel complexe aanpassingen en kostbare investeringen. Waar veel verenigingen nog niet bij stilstaan, is dat de mogelijkheden om hun accommodatie te verduurzamen soms letterlijk voor het oprapen liggen. Als we vervolgens met deze verenigingen in gesprek raken, gaat er een wereld voor hen open", vertelt Bos.

Geen concessies

Bos doelt hiermee op de vele innovaties op het sportveld, die Antea Sport de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd. "Zowel op als onder het veld hebben we een steeds uitgebreider portfolio met oplossingen die, elk op hun eigen manier, een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en duurzaam milieu. Wat daarbij vooral erg aanspreekt, is dat we met deze innovaties geen concessies doen aan de spelbeleving op het veld. Want hoe belangrijk duurzaamheid ook is, spelplezier en veiligheid zijn bij Antea Sport nog altijd de belangrijkste speerpunten. Het is daarom heel mooi om van clubs terug te krijgen dat we er uitstekend in slagen om duurzaamheid en spelbeleving hand in hand te laten gaan. Dat is voor ons een enorme drijfveer om de ingeslagen weg te vervolgen."

Breed scala aan innovaties

Als we inzoomen op de innovaties van Antea Sport, blijkt al snel het brede scala aan duurzame, praktische en vindingrijke oplossingen van de sportveldspecialist. Zo rekent de volledig biologisch afbreekbare GreenFill-infill af met de problematiek rond microplastics op het veld en wordt het geliefde Edel ID-hockeyveld geroemd vanwege de snelle en stabiele speleigenschappen in combinatie met het lage waterverbruik. Over water gesproken: met StoreFloor heeft Antea Sport een slimme waterbuffer, die onder het kunstgrasveld wordt geplaatst en wateroverlast als gevolg van extreme regenval voorkomt.

Prijswinnaars

Met een aantal innovaties heeft Antea Sport zelfs prijswinnaars in de gelederen. Zo won het in 2019 de Innovatieprijs Sportaccommodaties met CarbonFix, een gesteente in de onderbouw van het sportveld dat CO2 vastlegt. Hiermee kan Antea Sport een sportveld volledig CO2-neutraal aanleggen. Eveneens in 2019 won Antea Sport met GreenMaxx, een volledig composteerbaar kunstgrasveld, de SBIR-oproep voor duurzame sportvelden. Deze zomer krijgt dit veld voor het eerst gestalte in een pilot bij voetbalvereniging EHS ’85 in Emmen.

"In 70 jaar is Antea Sport uitgegroeid tot een betrokken totaalpartner voor innovatieve en duurzame sportaccommodaties"

Gosewin Bos - Directeur Antea Sport

Volledig circulaire recycling van kunstgras

Dat Antea Sport vooroploopt als het gaat om duurzaamheid, komt ook tot uiting in de rol die de sportveldspecialist heeft als initiatiefnemer binnen GBN-AGR. Vorig jaar werd in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een hagelnieuwe en moderne recyclingfabriek geopend waar velden aan het eind van hun levenscyclus volledig circulair worden gerecycled. In deze fabriek aan de Santoriniweg wordt niet alleen het kunstgras geschikt gemaakt om te worden hergebruikt, maar keren ook componenten als zand, rubber en vezels weer terug in de keten. Deze restmaterialen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de productie van slag- of kantplanken langs een sportveld.

Baanbrekende innovaties

Ook voor de nabije toekomst staat er een aantal baanbrekende innovaties in de startblokken. Twee van deze nieuwe ontwikkelingen, die allebei aan de vooravond van hun introductie staan, hebben allebei te maken met duurzame energiewinning. Zo presenteert Antea Sport binnenkort oprolbare zonnepanelen, die automatisch over het sportveld kunnen worden uitgerold om zonne-energie op te wekken op de momenten dat het veld niet wordt bespeeld. Ook de ontwikkelingen om warmte te winnen vanuit kunstgras zijn in een vergevorderd stadium. "Bij Antea Sport zitten we nooit stil, maar maken we sportvelden voortdurend beter, multifunctioneler en duurzamer. Blijven innoveren, daar krijgen wij óók energie van", vat Bos het enthousiasme binnen zijn team met een knipoog samen.

Ga voor meer informatie naar: anteasport.nl/innovaties