Slim besparen met betere verlichting van PerfectPlay

Signify, voorheen bekend als Philips Lighting, is al sinds de jaren zestig actief in de sport met verlichting. Het Philips Stadion is voor de Nederlandse multinational altijd een belangrijke etalage geweest om innovaties te tonen. Het is bijvoorbeeld het eerste stadion dat volledig is ingericht met LED-verlichting. Die moderne lichtinstallaties zijn tegenwoordig ook voor sportclubs beschikbaar. Met het slimme PerfectPlay-systeem zorgt Signify dat verenigingen kosten besparen met betere verlichting.

De activiteiten van Signify in de sport verschillen per land, legt Frans Peelen (Key Accountmanager Public & Sports bij Signify) uit. "In Nederland hebben we een hele goede infrastructuur als het gaat om de breedtesport. Er is eigenlijk geen ander land in Europa met zoveel verenigingen. In Nederland is de breedtesport voor ons daardoor nog belangrijker dan de verlichting van stadions, maar in bijvoorbeeld Duitsland is dat andersom: daar is de breedtesport kleiner en doen we meer in stadions."

Duurzame sportvereniging

Nederland kent ook vanuit de overheid gunstige subsidieregelingen die voor een versnelling in het verduurzamen van sportverenigingen zorgen. Met PerfectPlay speelt Signify daar op in. De innovatie van dit systeem voor sportclubs zit in de besturing en op termijn ook in het onderhoud. "Voor een club is het een prettig en gemakkelijk te gebruiken systeem. Dat kan een terreinbeheerder eenvoudig vanuit huis doen", zegt Peelen.

Wedstrijd of training

De basisinstallatie van PerfectPlay heeft een aantal vooraf ingestelde standen voor de verlichting, vertelt Peelen. "De verlichting kan op wedstrijd- of trainingsstand worden gezet, je kunt een linker- of rechterhelft verlichten en je hebt een achtergrondstand van 10 procent voor bijvoorbeeld het opruimen." Vooral dat verschil tussen een wedstrijd of een training is enorm volgens Peelen. "Een wedstrijdinstallatie is 200 lux en de norm voor een training is 75 lux. Als je die besturing niet hebt en je zet gewoon alles aan dan heb je ook energieverbruik van 200 lux. De besparing is dus gigantisch."

"Bij Led-verlichting is het vrij makkelijk te berekenen: als je een led-installatie 50 procent dimt dan heb je ook een besparing van nagenoeg 50 procent"

Frans Peelen (Signify)

Slimme Led-verlichting

Het kunnen dimmen van de lichtinstallatie levert ook vrijwel direct besparing op. "Bij Led-verlichting is het vrij makkelijk te berekenen: als je een led-installatie 50 procent dimt dan heb je ook een besparing van nagenoeg 50 procent." Behalve besparing in euro's levert een systeem als PerfectPlay ook een CO2-reductie op, wat interessant is voor gemeentes. "Verder levert het de vereniging vooral betere en vaak ook meer verlichting op, waardoor het ook comfortabel is om bij te spelen."

Het systeem wordt ook op het gebied van onderhoud innovatief. Peelen legt uit dat Signify al bezig is met de volgende stap van PerfectPlay waarbij data over branduren worden verzameld. "Als iets kapot is gaat er direct een foutmelding naar de installateur. De klant merkt dan nog niet dat er een storing is, maar de installateur kan het al oplossen. Dan wordt Led-verlichting echt slim."

Advies

In twee jaar tijd is PerfectPlay al bij ruim honderd clubs geïnstalleerd. Peelen merkt dat veel verenigingen in Nederland interesse hebben in Led-verlichting, maar dat het niet voor iedere club het moment is. "Het is best een investering dus een vereniging moet afwegen wat hun besparing is en wat de terugverdientijd is. Sommige verenigingen kunnen nu prima een terugverdientijd van zes tot zeven jaar realiseren, maar andere verenigingen komen op vijftien jaar en moeten nog even geduld hebben."

Signify werkt daarom ook samen met sportbonden, experts op het gebied van subsidies en gemeentes om de kennis over verlichting en besparing te delen. "Zo proberen we allerlei partijen bij elkaar te brengen om verenigingen van duidelijk advies te voorzien."

Scoren met Led-verlichting

Voor verenigingen die Led-verlichting overwegen heeft Signify op dit moment een interessante winactie lopen. Door mee te doen met de wedstrijd 'Win licht waarmee je scoort' kunnen sportclubs kans maken op het PerfectPlay-systeem op één sportveld ter waarde van 30.000 euro.