"Mens en algoritme samen nodig om iedereen in beweging te krijgen"

Mark de Graaf (Fontys) en Aarnout Brombacher (TU/e) over artificial intelligence en individuele coaching voor iedereen

Sportapps lijken op het eerste gezicht vaak handig om sporters te begeleiden, maar als het echt op individueel coachen aankomt ontbreekt nog veel aan de algoritmes. Dit stelden Mark de Graaf (Lector Interaction Design aan Fontys Hogeschool ICT) en Aarnout Brombacher (Hoogleraar Design Theory and Information Flow Analysis TU/e) in hun sessie over coaching en artificial intelligence tijdens het Sport Innovatie Congres 2019. De Graaf: "Ik geloof meer in samenwerking tussen mens en algoritme."

Om aan te geven dat veel sportapps helemaal niet zo slim zijn als ze doen lijken, vertelde Brombacher een anekdote uit zijn eigen sportervaring. "Ik had een marathon gelopen en kon de volgende dag amper lopen, maar mijn sporthorloge gaf toch nog aan dat ik mijn stappen voor die dag niet had gehaald." Brombacher gaf daarmee aan dat het nog knap lastig is om sporters op individueel niveau passend te begeleiden.

De voorbeelden van slimme apps die artificial intelligence gebruiken om sporters te motiveren zijn er genoeg. Zo vertelden De Graaff en Brombacher over apps die, met toestemming van de gebruiker, in de agenda meekijken voor een geschikt moment om te gaan hardlopen of een app die feedback geeft met muziek over de hardlooptechniek. Hoe slim die apps ook zijn; ze zijn niet voor iedereen geschikt als motivatie om te gaan sporten.

Vier groepen

In de profilering die door hun Fontys en TU/ e-collega Steven Vos is geschetst, worden drie groepen onderscheiden waartoe makkelijk toegang is te krijgen. Voor de hand liggend zijn de topsporters en recreatieve sporters, hoe divers die groep ook is. De derde groep wordt gevormd door mensen die een trauma hebben opgelopen, zoals kankerpatiënten of mensen met hartritmeproblemen. "Die mensen blijken een grote bereidheid om begeleid te gaan sporten", zei Brombacher. De vierde groep is lastiger te bereiken. Dat zijn de mensen die gezond fysiek gedrag eerder zullen mijden. De Graaff: "Die bereik je niet met slimme sportapps."

Aarnout Brombacher tijdens de sessie over artificial intelligence en coaching op het Sport Innovatie Congres 2019 op de High Tech Campus Eindhoven.

Roken als voorbeeld

Dan nog kunnen de kennis en algoritmes die bij de gemotiveerde sporter werken, ook bij de ‘lagere groepen’ van pas komen, volgens Brombacher. "Als je een groep hebt die zegt: ik zie verstandig bewegen als relevant, dan kan dat het punt zijn waar het werk van algoritmes begint te tellen. Bij sommige groepen is dat een fantastisch startpunt en bij sommige groepen moet je daar nog drie stappen voor zetten." Brombacher stelt dat voor die omslag het roken als voorbeeld moet dienen. "Roken werd lang gezien als volkomen aanvaard. In twintig jaar is dat voor een groot deel omgeslagen. Dat is ook gaande met gezond bewegen. Je ziet het met heel veel jeugd die gaan naar de sportschool want als jongen van 16 wil je er gezond uitzien, want dan tel je mee. Als je het hebben van een sixpack kan koppelen aan verantwoord gezond bewegen en dat te blijven doen, dan hebben we een aanhaakpunt."

"We moeten met sport en bewegen volop inzetten op algoritmes, maar ook op maatschappelijk slimme oplossingen"

Mark de Graaf (Fontys)

Derde weg

De cultuuromslag die nodig is wordt niet bereikt met alleen een app. De Graaf pleit daarom voor aandacht voor oplossingen op het snijvlak van algoritmes en maatschappelijke oplossingen. Hij ziet breed in Europa dat de urgentie om data te gaan verzamelen voor nieuwe oplossingen op het gebied van beweegstimulering. Uiteraard is privacy daarbij een onderdeel van de te voeren discussie. "Als wij door de AVG helemaal niets doen en alle data beschermen dan gaan we ook geen intelligente oplossingen krijgen die echt waarde hebben. Dan hebben we over vijf jaar de keuze tussen het model van de VS, met bedrijven als eigenaar van de data, of China met de staat als eigenaar. Ik zou willen dat we in Europa een derde weg ontwikkelen waar de data eigendom is van de burger en waar we daar verantwoord mee om gaan. We moeten dus ook volop inzetten op die algoritmes, maar ook op maatschappelijk slimme oplossingen."

Foto's: Twitter / Sportinnovator

Lees ook het verslag met hoogtepunten van het Sport Innovatie Congres: