Innovaties voor mentale fitheid beloond met Nationale Sportinnovator Prijs 2018

Tijdens de Meet & Matchmiddag voor bedrijven en Sportinnovator-centra op 4 december 2018 heeft het Topteam Sport vijf innovaties beloond met de Nationale Sportinnovator Prijs 2018. Zij ontvangen van Sportinnovator samen een totaalbedrag van € 216.065 om hun innovatie te ontwikkelen tot een concreet product dat sporters beter gaat ondersteunen op mentaal vlak.

Uit 39 voorstellen zijn vijf innovaties gekozen door een jury bestaande uit een delegatie van het Topteam Sport en experts uit het veld. Het thema van de Nationale Sportinnovator Prijs 2018 was “Mind Your Fitness’, waarmee op zoek is gegaan naar revolutionaire ideeën die potentieel van grote waarde zijn voor de mentale fitheid van top- en breedtesporters. De winnende innovaties blinken uit in hun grote impact voor de sport. “Met deze innovaties kunnen we sporters optimaal ondersteunen,” aldus juryvoorzitter Martin Olde Weghuis.

De winnaars

De vijf winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2018 zijn innovaties die niet alleen topsporters optimaal ondersteunen bij hun sportprestaties, maar ook eraan bijdragen dat breedtesporters en (nog) niet-sportende mensen voldoende en met plezier blijven bewegen.

Scan voor een optimaal trainingsklimaat

Deze scan die is ontwikkeld door Xoet, het bureau van Laura Jonker, geeft inzicht in het ervaren en gewenste trainingsklimaat door trainers en sporters.

Body Project NL – (W)eet wat je doet

Sport- en prestatiepsycholoog kwam met het idee voor een preventieprogramma met als doel het aanleren en bestendigen van gezond (prestatie)gedrag en het streven naar een gezondheidsideaal.

Leeftijdsadequate motivatie toolbox voor topturnen

In Innosportlab ’s Hertogenbosch, het Sportinnovator-centrum voor gymnastische sporten werd aan een motivatie toolbox gewerkt waarmee coaches beter inzicht krijgen in (individuele) motivatie.

ABS: Altijd Blijven Sporten!

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontwikkelden een app waarmee evenementorganisatoren, gemeenten en sportclubs sporters kunnen motiveren om actief te blijven met de kracht van online sociale netwerken.

CATO – de coach die nooit slaapt

Onderzoeker Yannick Balk van de Universiteit van Amsterdam heeft een chatbot ontwikkeld worden sporters worden geholpen bij hun mentale herstel.

Dit zijn innovaties die niet alleen topsporters optimaal ondersteunen bij hun sportprestaties, maar ook eraan bijdragen dat breedtesporters en (nog) niet-sportende mensen voldoende en met plezier blijven bewegen.

Bekijk hier een video met meer informatie over de winnaars:

Meer over het Sportinnovator-programma op Sportinnovator.nl