Innovaties gezocht voor meer vrijwilligers bij sportclubs

VWS en Sportinnovator zijn innovatiechallenge gestart

Bestuurders, trainers, coaches, veldonderhouders, barmedewerkers. Ze zijn onmisbaar voor de sport. We hebben een sterke clubcultuur in ons land en daarbij maken de vrijwilligers het verschil. Maar sportclubs hebben het steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Steeds minder mensen zijn bereid om op structurele basis vrijwilligerstaken bij sportclubs op zich te nemen, bijvoorbeeld voor het bestuur, bardienst of teambegeleiding. Daarom zoeken het ministerie van VWS en Sportinnovator naar oplossingen die sportclubs helpen om meer vrijwilligers aan zich te binden.

In het Nationaal Sportakkoord is de ambitie opgenomen om te zorgen voor vitale sportaanbieders. Een belangrijke uitdaging hierbij is dat het voor sportclubs moeilijker wordt om structureel vrijwilligers aan zich te binden. 14% van de verenigingen heeft een tekort aan vrijwilligers, en 40% van de verenigingen heeft een tekort aan (opgeleide) trainers en coaches. Ook is het vrijwilligerskader van de meeste sportverenigingen nog niet zo inclusief en divers als de vereniging zelf. Daar komt bij dat een functie als bestuurslid of vrijwilliger bij een sportclub soms ook kampt met een imagoprobleem, terwijl het wel een goede toevoeging kan en zou moeten zijn op je cv.

Tools

Besturen van sportclubs kunnen al cursussen of trainingen volgen om vrijwilligersbeleid vorm te geven. Als aanvulling daarop zijn het ministerie van VWS en het Topteam Sport op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen en concepten die sportclubs concrete tools geven om meer vrijwilligers te werven, de waardering van vrijwilligers te vergroten en te zorgen dat alle activiteiten op de sportclub ook worden ingevuld. Heb je dé oplossing? Dan ontvangen zij graag jullie pitch! De beste inzendingen maken kans op een budget van maximaal € 100.000,- om hun oplossing door middel van pilots op sportclubs door te ontwikkelen tot een werkend product.

Je kan je pitch tot 19 juni insturen via de challenge-pagina op Starthubs. Daar vind je ook meer informatie over deze innovatiechallenge van VWS en Sportinnovator.