'Wakker geschud door Online Masterclass Toekomstig Leiderschap'

In tijden van crisis wordt ander leiderschap gevraagd. De afgelopen maanden hebben ondernemers, bestuurders bij sportbonden en in de zorg dat aan den lijve ondervonden. Omdat de coronacrisis allerlei vragen over duurzaam leiderschap opriep, organiseerde opleidingsinstituut Wagner een serie van vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap. Sprekers als Philip Wagner, Leen de Waal, Egbert Mulder en Gerard Kemkers beantwoordden niet alleen vragen, maar zorgden ook dat ogen werden geopend om nieuwe stappen te zetten.

Programma expert Jildou Jongman zag in de vier masterclasses steeds een mix tussen een spreker die op een hoger abstractie niveau het thema leiderschap belichtte en een tweede spreker die meer op de persoonlijke kant van leiderschap in ging. "Dat was een mooie balans in elke masterclass, waarbij we ook zorgden voor interactie tussen de deelnemers. We vroegen ze met elkaar in verschillende werkvormen te reflecteren op hun eigen handelen en visie. Zo konden ze naar voren kijken en onderzoeken hoe zij wensen op het gebied van hun eigen ontwikkeling op het gebied van persoonlijk leiderschap kunnen realiseren."

Crisis in perpectief

Bij de eerste masterclass gaf Philip Wagner eerst een globale update over de huidige veranderde tijd. "Wat is een crisis eigenlijk en wat gebeurt er nu in de wereld? Hij zette alles even in perspectief", zegt Jongman. Egbert Mulder vulde dat daarna aan met het inzicht wat een crisis van mensen vraagt. "Hij deed echt een appél op de deelnemers zelf en zei dat eigenlijk al langer bekend was dat een wereldwijde pandemie ooit een keer zou toeslaan, maar niemand is in staat gebleken dat te voorkomen. Wat betekent dat voor de toekomst?"

Jongman zag aan de discussie die ook na de sessie in de online netwerkomgeving nog doorging dat dat geschetste beeld als een bom insloeg. "Er is veel gebeurd in de hoofden van de deelnemers. De boodschap van Egbert Mulder was dat je juist als individu belangrijke stappen kunt zetten die leiden tot verandering. Toch zagen enkele deelnemers hun bijdrage als een druppel op een gloeiende plaat en waren zij vooral op zoek naar een manier om sneller meer impact te hebben."

Gerard Kemkers over vitaliteit

In de tweede masterclass werd die sombere kijk van deze deelnemers gedraaid door juist in te gaan op hoe je persoonlijke verandering teweeg kunt brengen. Leen de Waal en Ingrid Huting gingen in die sessie aan de slag om de deelnemers krachtiger achter hun laptop vandaan te laten komen. Jongman: "Je kan wel allerlei wensen hebben die moeilijk te vervullen zijn op het gebied van leiderschap, maar hoe kom je nou van iets wat je graag wil wat je nog niet doet naar iets ook blijft doen. Wat is daar voor nodig? Welke stappen kun je daar in zetten. Ingrid Huting gaf daarin heel praktisch advies: wat is jouw eerste stap waar je morgen mee aan de slag kunt?"

Bij de derde Masterclass stond het thema vitaliteit centraal met voormalig schaatscoach Gerard Kemkers en Angelique Groot van het Gelderse Vallei Ziekenhuis. "Zij gingen samen in op hoe je aandacht geeft aan vitaliteit binnen teams. Daar kwamen ook mooie verhalen van deelnemers naar voren over welke interventies zij hebben gebruikt en wat daarvoor nodig was om dat op een duurzame manier in de organisatie te laten ontwikkelen."

Moraliteit in leiderschap

In de afsluitende Masterclass ging het over besturen, governance en toezichthouden in tijden van crisis met Wim Dubbink en Philip Wagner. Dubbink sprak daarbij onder ander over moraliteit in leiderschap. "Hij had het over de vraag of de huidige ontwikkelingen ook zorgen dat je moreel kompas mee verandert. Mag dat een thema zijn of is dat niet meer van deze tijd? Hij ging daarmee echt in op wat leiderschap voor een persoon betekent. De deelnemers zijn door hem regelmatig wakker geschud." Philip Wagner sloot de serie af door op basis van vragen van deelnemers zijn visie op de crisis te geven.

Door het succes van deze Online Masterclasses heeft Wagner nu al besloten in het najaar een vervolg te geven aan de Masterclasses Toekomstig Leiderschap organiseren. "Dat wordt natuurlijk ook interessant omdat we dan weer een half jaar verder zijn en dus ook een heel nieuwe blik op deze crisis kunnen en wellicht op leiderschap hebben."

Meer info over de opleidingen van Wagner, waaronder de Executive MBA Sports & Health, vind je op Wagner.nl

Lees ook de opinie van Philip Wagner over leiderschap: