Rabo Clubsupport breidt netwerk uit voor sterker verenigingsleven

Met nieuwe partners Uniek Sporten en Jeugdfonds Sport en Cultuur worden inclusiviteit en kansengelijkheid toegevoegd aan verenigingsondersteuning van Rabobank

Met ClubSupport ondersteunt Rabobank al jarenlang verenigingen op lokaal niveau met kennis, netwerken en financiële middelen. Met de nieuw aangekondigde samenwerkingen met Uniek Sporten (Fonds Gehandicaptensport) en Jeugdfonds Sport & Cultuur wordt het ClubSupport netwerk uitgebreid met als doel het verenigingsleven in Nederland voor iedereen toegankelijk te houden. Door deze nieuwe samenwerking worden de thema’s inclusiviteit en kansengelijkheid via het bestaande programma voor verenigingsondersteuning actief op de agenda gezet bij clubs.

Rabobank sluit zich met dit parnership aan bij de missie van Uniek Sporten om sporten met een beperking bij een club vanzelfsprekend te maken. Daar is volgens Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport nog veel werk in te verzetten. "Mensen met een beperking verdienen ook een club in de buurt waar zij zichzelf kunnen zijn en hun sport kunnen beoefenen in een veilige omgeving en het liefst op maat. Daarom zijn wij heel blij met Rabobank als nieuwe partner van Uniek Sporten, zo komen we een stapje dichterbij het vanzelfsprekend maken van sporten en bewegen voor deze doelgroep."

De Rabobank helpt clubs via Rabo ClubSupport met kennis, netwerk en financiering om ambities te realiseren. Zo geven ze als coöperatieve bank ieder jaar een deel van het resultaat terug aan de verenigingen en zetten ze hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit alles doen ze op sportgebied samen met partner NOC*NSF en nu ook met Uniek Sporten.

Marianne Bruijn, Brand Strategist Rabobank: "Iedereen verdient een club. Een plek waar je je kunt ontwikkelen, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom gaat Rabo ClubSupport dit partnership aan met Uniek Sporten. Met deze uitbreiding van het ClubSupport netwerk zetten we weer een stap om het verenigingsleven in Nederland voor iedereen toegankelijk te houden."

Integreren van aangepast sportaanbod

Door Uniek Sporten te integreren in bestaande thema’s van Rabo Clubsupport kunnen clubs ondersteuning krijgen op het gebied van aangepast sporten. Het eerste thema waar partijen mee aan de slag gaan is een workshop ledenbinding, zodat mensen met een beperking zich thuis voelen op de club en in het team. Daarna volgen andere thema’s als vrijwilligersmanagement, waarbij vrijwilligers opgeleid worden met specifieke kennis over beperkingen, maar ook hoe neem je aangepast sporten mee in je beleidsplan en dagelijkse gang van zaken? Met de nieuwe samenwerking zorgen Rabo ClubSupport en Uniek Sporten er samen voor dat ambities van de vereniging waargemaakt kunnen worden.

Gezinnen met weinig geld helpen

Behalve sporters met een beperking, heeft Rabo Clubsupport nu oog voor gezinnen met te weinig geld om kinderen te laten deelnemen aan het verenigingsleven. Door de 'Kies een club' actie van het Jeugdfonds Sport & Cultuur te ondersteunen worden ouders geholpen en kunnen kinderen zich ontwikkelen en ontplooien bij een sport- of cultuurclub.

Monique Maks, directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur is blij met de nieuwe partner: "Elk kind verdient het om mee te doen en gezien te worden, ongeacht de financiële situatie thuis. Op een club maak je vrienden, doe je essentiële vaardigheden op, krijgen kinderen zelfvertrouwen, maken plezier en vergeten ze hun zorgen. Lid zijn van een sport- of cultuurclub draagt echt wezenlijk bij aan de persoonlijke ontwikkeling en toekomst van kinderen en jongeren. We zijn daarom ook ontzettend blij om samen met Rabo Clubsupport alle kinderen de mogelijkheid te geven om lid te worden of blijven van een sport- of cultuurclub."