Vrees voor toename gezinnen die moeten bezuinigen op sportles voor kinderen

Jeugdfonds Sport & Cultuur start campagne om ouders bekend te maken met regeling om contributie voor het kind te betalen

De energiecrisis en hoge inflatie zorgen voor financiële problemen bij steeds meer gezinnen. Het dagelijks leven was in augustus 2022 13,6% duurder in vergelijking met augustus 2021. Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest, dat ouders hierdoor gaan bezuinigen op sportclubs, muziek, dans en cultuur voor de kinderen en jongeren. Nu al kunnen gemiddeld 2 tot 3 kinderen per klas niet op bijvoorbeeld voetbal, streetdance, judo of muziekles. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur verwacht dat dit aantal toeneemt.

Jeugdfonds Sport & Cultuur bracht deze week de bestaande campagne ‘Kies een club’ opnieuw onder de aandacht. Op die manier wil het fonds de groeiende groep gezinnen in financiële problemen op de hoogte brengen van de mogelijkheden om lidmaatschap of de contributie voor sport- en cultuurles betalen.

Meedoen is belangrijk

Monique Maks, directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur, benadrukt dat kinderen via een club de kans krijgen mee te doen. "Op een club maak je vrienden, doe je essentiële vaardigheden op, leren kinderen rekening te houden met elkaar, krijgen ze zelfvertrouwen en vergeten ze hun zorgen. En ze maken er vooral plezier, samen met andere kinderen. Daarom is een lidmaatschap van een club zo belangrijk. We begrijpen dat mensen de hand op de knip moeten houden. Met onze hulp kunnen we ervoor zorgen dat kinderen gewoon naar hun clubjes kunnen gaan. We hopen dat meer mensen de weg naar ons weten te vinden zodat het niet nodig is dat kinderen hun sport en cultuur moeten missen."

Nieuwe doelgroep

Tristan de Bruin ziet als Jeugd- & gezinscoach Wijkteam Vreewijk in Rotterdam in de praktijk meer gezinnen andere keuzes moeten maken. "We hebben ouders die we kennen en bij ons terugkeren met aanvragen, maar er komt nu een nieuwe doelgroep bij die nog niet eerder te maken heeft gehad met financiële problemen. Ik vrees dat deze ouders de weg naar ons nog niet weten te vinden en dat de kinderen uit de wijk straks in minder groten getale lekker kunnen sporten. Het lidmaatschap van de sport,- en cultuurclub is een uitgave die steeds minder mensen zich kunnen veroorloven. Maar als ze de weg naar ons weten te vinden, kunnen we ze samen het Jeugdfonds helpen en hoeven ze hier niet op te bezuinigen."

Aukje Sinte Maartensdijk, intern begeleider op een basisschool in Harderwijk bevestigt dit beeld en hoopt dat de campagne drempelverlagend werkt. "Er is hulp om je kind op de club te laten blijven. De campagne brengt ouders in contact met intermediairs zoals een leerkracht, buurtsportcoach of medewerker wijkteam om samen een aanvraag bij het Jeugdfonds te doen. Ik hoop dat de aandacht voor de campagne ertoe leidt dat meer mensen weten dat het Jeugdfonds kan helpen, voordat kinderen hun geliefde sport of hobby moeten missen. Dat zou zo zonde zijn."