Cees Juffermans aan de slag met grote ambities van Nationaal Fonds voor de Sport

Nieuwe directeur ziet een prominente plek weggelegd voor nieuw fonds in het sportdomein

Het Nationaal Fonds voor de Sport is vorig jaar september al operationeel uit de startblokken geschoten. Dit nieuwe fonds werd opgericht op initiatief van NOC*NSF en de sportbonden en met steun van het VSBfonds. Het doel is om de maatschappelijke kracht van sport verder te promoten en te vergroten met gelijke kansen voor iedereen. In oud-shorttracker Cees Juffermans is een directeur gevonden die mag zorgen dat het National Fonds voor de Sport een prominente plek krijgt binnen het sportdomein. “Ik wil een organisatie bouwen die aantoonbaar bijdraagt aan de maatschappelijke impact van sport in Nederland!"

De wereld van fondsenwerving is voor Juffermans (41) niet nieuw meer. Na zijn topsportcarrière ging hij aan de slag als manager sportbonden en Goede Doelen bij de Staatsloterij en vervolgens als Chief Marketing & Operational Officer bij de Invictus Games. Zijn jaren als shorttrackschaatser zijn voor hem erg vormend geweest, blikt hij terug. "Ik heb de wereld mogen zien en kwam er al op jonge leeftijd achter dat het niet voor iedereen normaal is om te kunnen sporten. Daarnaast is mijn sportachtergrond ook een springplank geweest voor mijn maatschappelijke carrière en ben ik altijd wel op een of andere manier aan de sport verbonden gebleven." Hij noemt zichzelf daarom ook bevoorrecht dat zijn ouders de mogelijkheid hadden hem lid te maken van verschillende sportverenigingen. "Dit is helaas niet bij iedereen het geval. De drempel verlagen bij de doelgroepen die het nodig hebben is van groot belang. Het feit dat ik ooit 'toevallig' topsporter ben geweest doet er eigenlijk niet zo toe. Sport en bewegen is van belang voor een fitte en gezonde samenleving op welk niveau je dat ook doet."

Organisatie bouwen

Het Nationaal Fonds voor de Sport is nog relatief nieuw en moet nog grotendeels worden opgebouwd. Daar ligt een schone taak voor Juffermans. "Ik zie in mijn nieuwe functie de belangrijkste taak te zorgen voor het toekomst bestendig maken van het Nationaal Fonds voor de Sport. Dus enerzijds een mooie organisatie bouwen en daarnaast ervoor zorgen dat er ook daadwerkelijk middelen en samenwerkingspartners zijn om het verschil te kunnen maken binnen het maatschappelijke sportdomein."

"De drempel verlagen bij de doelgroepen die het nodig hebben is van groot belang. Het feit dat ik ooit 'toevallig' topsporter ben geweest doet er eigenlijk niet zo toe"

Cees Juffermans - Directeur Nationaal Fonds voor de Sport

Bij het vergroten van de maatschappelijke impact richt het fonds zich met name op het stimuleren van breedtesport en projecten die sport en bewegen voor meer mensen mogelijk maken. Toch valt topsport niet helemaal uit het blikveld van het fonds, legt bestuurslid en oud-roeister Maaike Head uit. "Topsport is zeker niet het eerste waar we ons op focussen. We willen ons vooral richten op projecten voor mensen die door de sport weer kunnen groeien. Juist kansarme kinderen, mensen met overgewicht, eenzamere ouderen. Dat zijn de zwakkere groepen in de samenleving. Dat zijn topsporters over het algemeen iets minder."

Toch weet zij dat ook dat in de piramide van topsport kansen niet gelijk zijn. "Je bent in het begin van je loopbaan heel veel aan het investeren om op een bepaald niveau te komen. Ik heb bijvoorbeeld voor ik ging roeien veel geschaatst. Bij die sport moet je het hele land door en een paar schaatsen zijn ook duur. Veel gezinnen kunnen dat niet betalen, waarbij de kinderen wel getalenteerd zijn. Het is ook mooi omdat soort mensen te stimuleren in hun sport." Het fonds beoogt niet om individuele sporters te begeleiden of te ondersteunen, maar zal specifieke projecten of programma’s van anderen uitkiezen die talentvolle sporters op weg kunnen helpen.

Impact na topsport

Voor gestopte topsporters wil het fonds daarentegen een persoonlijke aanpak bieden om ze te begeleiden in hun nieuwe fase waarin ze betekenisvol willen zijn en zich maatschappelijk inzetten. Daar is al een aparte pagina voor ingericht met als veelbelovende titel 'impactvol ná je topsport'. Die pijler is namelijk niet zo zeer gericht op loopbaanbegeleiding, maar zit meer op het vlak van hun inzet voor goede doelen. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijke rollen onderzocht: van ambassadeur tot een eigen stichting of expertise inzetten. De oud-topsporters worden zo ontzorgd en begeleid bij hun aanpak. Het fonds wil zo de inspirerende waarde die topsporters kunnen hebben, meer benutten voor de Nederlandse samenleving.

Foto links: Maaike Head, bestuurslid Nationaal Fonds voor de Sport

'Sportfonds voor topsporters'

Ex-topsporters die zich nog willen oriënteren op werk na hun sportcarrière worden door het fonds doorverwezen naar het TeamNL@Work programma van NOC*NSF. Het traject wat het Nationaal Fonds voor de Sport opzet om topsporters te helpen bij hun maatschappelijke rol kan volgens Head evengoed een rol spelen bij die zoektocht. Zelf heeft ze het zwarte gat na haar roeicarrière nooit gekend. Ze prijst zichzelf ook gelukkig dat ze al een baan als arts had voor ze bij de Spelen van Rio 2016 olympisch goud haalde met Ilse Paulis in de lichte dubbel-twee. "Ik heb nooit een periode gehad dat ik niet wist wat ik moest doen. Ik hoor van veel andere topsporters dat ze moeite hebben gehad om de overstap naar een maatschappelijke carrière te maken. Dat is ook niet vreemd als je van jongs af aan hebt gesport en je nog net de middelbare school hebt afgerond. Voor studeren is niet altijd tijd omdat de sport zo veeleisend is. Als je geen vervolgopleiding hebt gedaan, waar begin je dan je carrière? Als al die jaren de focus op topsport heeft gelegen is het heel lastig om te bedenken wat je dan moet gaan doen de rest van je leven. Topsport betekent een leven met constant een doel, een strak schema, je wordt geleefd door de planning die een coach voor je maakt. En dan ga je naar een leven met vrijheid en waarbij je zelf moet nadenken. Daarom is het na topsport belangrijk dat je ontdekt wat je leuk vindt en ook hoe je bijvoorbeeld via goede doelen sport als middel in kan zetten voor de samenleving.

Met het motto 'het sportfonds voor topsporters' wil het Nationaal Fonds voor de Sport ook actieve topsporters meer bij goede doelen betrekken. Met de onlangs gestopte kampioenen Ranomi Kromowidjojo en Marlou van Rhijn als ambassadeurs wil het fonds meer topsporters interesseren hun invloed in te zetten om de maatschappelijke waarde van sport te vergroten en kansengelijkheid te bevorderen.

Meer info op: Nationaalfondsvoordesport.nl

Lees ook: