"We zien nu hoe belangrijk de buitenruimte is voor bewegen"

Luister de derde Sport & Samenleving podcast met Hugo van der Poel (Mulier Instituut André de Jeu (VSG), Jeanet van der Laan (Wethouder Sport Lisse)

In de derde aflevering van de Sport en Samenleving Podcast van Team Sportservice spreekt Lennart Booij met André de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten en Jeanet van der Laan wethouder Sport gemeente Lisse & landelijk verantwoordelijk binnen D66 voor sport. Ze hebben het over de uitdagingen die op gemeenten afkomen en de gevolgen van gevolgen van de coronacrisis op de uitvoering van het sportbeleid en voor de verenigingen. Hugo van der Poel, directeur Mulier Instituut, deelt de eerste inzichten van het grote onderzoek naar de gevolgen van corona voor de hele sportsector.

Eén van de dingen die we Van der Poel aanstipt uit dat onderzoek is de verschuiving van sport en bewegen naar de buitenruimte, wat tijdens de coronamaatregelen ook noodzakelijk was. "We zien nu hoe belangrijk de buitenruimte is. Tien jaar terug is het recreatiebeleid eigenlijk gestopt op landelijk niveau. Maar we profiteren nu enorm van de wandelpaden, de fietspaden, de watervoorzieningen waar we nu toch ongedwongen gebruik van kunnen maken. Dat was ook iets wat al groeiende was. Een van de dingen voor de toekomst zal daarom zijn: let op de buitenruimte en een beweegvriendelijke omgeving."

Belang Buurtsportcoaches

Daarnaast benoemt hij in de podcast ook het belang van de buurtsportcoach tijdens. "Zij zorgen voor handjes, als een verlengde van het bestuur om toch iets te kunnen organiseren. Zij deden al van alles, maar hebben nu ook snel andere taken kunnen oppakken, zoals een vereniging ondersteunen met hoe overleef ik die coronatijd?" Dat is volgens Van der Poel heel handig gebleken in de ondersteuning van de lokale sport. "Dat lijkt mij ook iets om in het lokale beleid voort te zetten."

Kaderwet voor sport

De Jeu en Van der Laan bespreken verder in de podcast behalve de financiële gevolgen ook het belang van sport en bewegen dat de laatste weken met meerdere initiatieven wordt onderstreept. De Jeu denkt dat het ook tijd is om dat in beleid vast te leggen: "Deze crisis laat meer dan ooit zien dat sport en bewegen een kaderwet verdient en dat het belang beleidsoverstijgend is."

Luister de hele derde aflevering van de Sport en Samenleving podcast op de website van Team Sportservice en op de bekende streamingplatforms.