Topcompetities gaan verschillend om met avondklok

Volleybal en korfbal houden rekening met de avondklok, het basketbal weer niet

Waar het korfbal en het volleybal rekening houden met de avondklok, volgt het basketbal het voorbeeld van het profvoetbal en wijzigt vooralsnog niet het oorspronkelijke tijdsschema van de competitie. "Er is nog steeds behoefte aan vertier. Aan vermaak. Dat bieden wij via onze livestream. Daarom spelen we gewoon ’s avonds op onze normale tijden", verklaart Bob van Oosterhout als eigenaar van Heroes Den Bosch. "Op die manier passen we ons wel degelijk aan de regels. Mensen kunnen thuis naar de stream kijken en blijven zodoende thuis."

Op het programma van afgelopen zaterdag prijkte onder meer de wedstrijd tussen Heroes Den Bosch en Royals uit Den Haag. Uiteraard zonder publiek, maar wel met relatief veel kijkers via de streaming. "Dat is in het basketbal echt goed verzorgd en van prima kwaliteit. Vergis je ook niet in het aantal kijkers. We hadden er 8.000 tegen Den Helder en 12.000 tegen Donar. Met deze cijfers zijn we in het basketbal uiterst tevreden", aldus Bob van Oosterhout, sportmarketeer en oprichter van het in Eindhoven gevestigde Triple Double.

Aan clubs voorgelegd

Ook de Nevobo (volleybal) en het KNKV (korfbal) bieden de liefhebbers het alternatief van thuis kijken via de livestreaming. Het volleybal laat de verzorging van de registraties over aan Eyecons, een samenwerking tussen House of Sports en Southfield. Het volleybal plande de herstart van de competitie bij de heren en dames vanaf 1 januari, het korfbal volgde twee weken later. Ook deze duels zijn uitgebreid te bekijken via een livestream op het Eyecons-platform. Het korfbal laat de uitzendingen over aan een eigen productie van goed opgeleide vrijwilligers.

Zowel de topcompetities in het volleybal (dames en heren) als in het korfbal, overigens net als in het waterpolo, hebben toch besloten de aanvang van de wedstrijden weg te halen van de avond en te vervroegen naar de middaguren. De bonden mochten dat van het kabinet zelf bepalen. "Wij hebben het aan de clubs voorgelegd of ze vanwege de avondklok de wedstrijden wel of niet wilden vervroegen naar de middag", aldus Michel Everaert, directeur sportontwikkeling en evenementen bij de Nevobo. "De sporthallen staan toch leeg, omdat de lagere competities niet zijn toegestaan."

Verschil met profvoetbal

Bij de dames en de heren bleek de meerderheid geen enkel bezwaar te hebben tegen het opschuiven naar de middaguren. Wel zoveel mogelijk verspreid, om overlapping van de duels in het belang van de livestreaming te vermijden. "Wij wilden in deze moeilijke maanden onze goede wil tonen", vervolgt Michael Everaert. "En daar wilden de meeste clubs aan meewerken. De spelers zijn veel te blij dat ze na al die weken eindelijk weer mochten volleyballen."

Begin oktober legde de Nevobo immers de competities noodgedwongen weer stil. Trainen was alleen toegestaan in twee hallen. "Vanaf 17 december mocht er weer als vanouds overal worden getraind." Dat het profvoetbal niet wil afwijken van het vaste rooster en voorbije zaterdag het thuispubliek een kwart van de ronde voorschotelde, begrijpt Michael Everaert volledig. "Hoeveel mensen kijken daar niet naar? Die aantallen zijn vele malen hoger dan bij ons. Dat valt niet te vergelijken. Wij scoren 3.000 man gemiddeld per wedstrijd en zijn daar blij mee."

Handbalcompetitie beëindigd

Het korfbalprogramma van het afgelopen weekeinde speelde zich met vijf wedstrijden grotendeels af op de zaterdag. Net als in het volleybal schikten de clubs zich zonder morren naar de actuele omstandigheden en kwamen in de middag in actie. Blauw Wit stond als eenling al gepland op de zondagmiddag. De uitgesteld start van de competitie geschiedde pas een week geleden. De eerste ronde trok toen via de livestream bijna 85.000 views, geheel naar wens van de verschillende partijen.

De finale kon in 2020 niet doorgaan vanwege de coronacrisis. "Maar die gaat dit jaar hoe dan ook door", aldus algemeen directeur Henry van Meerten. En wel op 17 april, vermoedelijk in Rotterdam Ahoy, hetgeen vorig jaar al de bedoeling was. "Voor de finale hebben we verschillende scenario’s. Als er niemand naar binnen zou mogen, buigen we ons over mogelijke alternatieven. Dat zou ook dan nog Ahoy zijn. Wat vaststaat, is dat de finale zeker in Rotterdam wordt gespeeld."

Wat betreft het handbal, heeft het Nederlands Handbal Verbond – hoe spijtig ook voor de clubs - de reguliere topcompetities bij de vrouwen en heren officieel moeten beëindigen. Er volgt nog wel de Handbal League NL, zonder Belgische deelneming maar wel met een kampioenschap en plaatsing voor de Europa Cup als beloning. Het NHV mikt op een start in maart of april. Eventuele aanpassingen vanwege de avondklok eisen op dit moment derhalve nog niet de aandacht op.]

Foto: still uit livestream Heroes Den Bosch vs The Hague Royals