Eerste proeven met publiek in voetbalstadions gepland

Bij NEC – De Graafschap (21 feb.) en Almere City – SC Cambuur (28 feb.) wordt het stadion als laboratorium ingericht

Op zondag 21 februari zijn bij de wedstrijd NEC – De Graafschap voor het eerst sinds eind september weer toeschouwers welkom in een stadion. Het duel in de Eerste Divisie geldt als één van de acht experimenten om inzicht te krijgen in een (geleidelijke} terugkeer van publiek bij evenementen. Het treffen tussen Almere City en SC Cambuur, op 28 februari, is eveneens uitverkoren als proef.

Bij NEC – De Graafschap gaat het om in totaal 1500 fans van de thuisclub. "Dat zijn seizoenkaarthouders en we zijn ook aan het kijken naar leden van de businessclub", aldus Wilco van Schaik, algemeen directeur van de club uit Nijmegen. "Maar mensen moeten wel het één en ander doen om erbij te kunnen zijn", waarschuwt hij. Wie de wedstrijd wil bijwonen, is verplicht om zich een dag eerder in het stadion te laten testen. Indien corona-vrij worden ze bij de wedstrijd ondergebracht in vier of vijf vakken, bubbels genoemd, in De Goffert. "Maar alles gebeurt volledig veilig, omdat we iedereen vooraf testen. Dat maakt dit een veilige laboratorium-omgeving om een evenement met veel mensen binnen 1,5 meter te testen."

Dat opdelen heeft tot doel om in elk vak weer een apart experiment uit te voeren. "Bijvoorbeeld in het ene vak wel een mondkapje op, in het andere vak niet. Of wel juichen of weer niet. De hele wedstrijd blijven zitten of naar een cateringpunt mogen lopen. Wat doet nu bewegen, wat doet juichen, allemaal verschillende experimenten in die vakken tijdens de wedstrijd."

Fieldlab Evenementen

Iedere bezoeker van het bewuste duel dient vooraf te beseffen dat-ie niet anoniem deelneemt. "Alles gaat via monitoren, apps en track en tracing. Wie meedoet, moet onder meer vragen invullen. Op diverse manieren worden de mensen gevolgd en begeleid. Uiteraard wel met bescherming van hun privacy. Het onderzoek, breed opgezet, moet uiteindelijk resulteren in een zo compleet mogelijk beeld. Waarbij het stadion als een soort laboratorium fungeert voor het onderzoek 'Back to live', ofwel terug naar het leven. Dit heet fieldlab", zo verwijst Wilco van Schaik naar de organisatie van het experiment: Fieldlab Evenementen.

Fieldlab Evenementen steunt op een samenwerking tussen de evenementenbranche en vier ministeries. Naast de twee voetbalwedstrijden organiseren zij op maandag 15 februari als eerste evenement het zakelijk congres Back to Live in het Beatrix Theater in Utrecht, waarvoor 250 gasten worden uitgenodigd. Vijf dagen later treedt cabaretier Guido Weijers in hetzelfde theater met de opschaling naar 500 bezoekers. Ook bij deze evenementen geldt dezelfde bindende voorwaarden van testen (enz.) Het gaat vooralsnog om in totaal acht geselecteerde evenementen.

Eensgezind optrekken als branche

In dezelfde serie past NEC – De Graafschap, op zondag 21 februari om 12.15 uur. De aftrap bij Almere City – SC Cambuur heeft exact weer een week later plaats. "Het is inderdaad een initiatief vanuit de gehele evenementenbranche", aldus Wilco van Schaik. "Daar hoort natuurlijk ook de KNVB bij. Alle grote organisaties, die in Nederland evenementen organiseren, hebben zich verenigd. Ze zijn al maanden in gesprek met verschillende ministeries om met deze experimenten aan de gang te mogen gaan. Mooi dat in zware tijden we zo samen, eensgezind optrekken als branche."

Zowel NEC als Almere City houdt op zijn beurt weer nauw contact met de lokale overheid. "De lokale overheid geeft ook alle medewerking. Voor deze mensen is het natuurlijk ook een uitdagend project in deze tijden. Maar ook zij willen hier, net als onze club en de KNVB, meewerken aan de volksgezondheid in Nederland."

"Het experiment zorgt ervoor dat we kennis ophalen die de volksgezondheid in de toekomst beter beschermt bij dit soort pandemieën"

Wilco van Schaik - Algemeen directeur NEC

Wat betreft NEC was het experiment met publiek als primeur in De Goffert al twee keer eerder gepland: eerst op 8 januari tegen Excelsior en afgelopen zaterdag (29 januari) tegen Jong Utrecht. Beide malen bleef toestemming toch weer uit en werd het experiment verschoven naar een latere datum. "Tot op de dag van vandaag gaat alles door. Er is continu overleg. Er is ons verteld dat het gewoon doorgaat. Ook met de huidige maatregelen. Maar we nemen geen enkel risico als organisatie of als club en gemeente", reageert Wilco van Schaik.

Kennis delen

De algemeen directeur vertrouwt er niettemin op dat er niet weer een blokkade zal optreden bij het duel met De Graafschap later in de maand. Deze week bekijkt het kabinet immers wel weer de huidige situatie van de aantallen besmettingen en met nog eens het oprukkende variant van corona uit Engeland. "Het experiment schaadt absoluut niet de volksgezondheid. Het zorgt er juist voor dat we kennis ophalen die de volksgezondheid in de toekomst beter beschermt bij dit soort pandemieën", verzekert Wilco van Schaik. "Het helpt dus juist de volksgezondheid. Alle uitkomsten van het onderzoek stellen we met ons allen beschikbaar aan het kabinet, zodat ook andere partijen daar straks hun voordeel mee kunnen doen om veilig naar evenementen te kunnen gaan."

Supporters van NEC moeten nog wel even geduld hebben, want zij kunnen zich pas vanaf maandag 8 februari aanmelden. De directie verwacht voldoende belangstelling, denkt niet aan loting en hanteert het principe van ‘vol is vol’. Wel worden oudere supporters in de leeftijd van risicogroepen afgeraden mee te doen aan het experiment tegen De Graafschap.

Foto: Wikimedia (CC)

Eerder werd in de Johan Cruijff ArenA al onderzoek gedaan naar aerosolen en het coronavirus. Lees daar dit artikel over: