Dit betekent de lockdown voor de sportsector

Alle binnensport tot 19 januari dicht; buitensport mogelijk onder voorwaarden

Nederland is vanaf vandaag in een strenge lockdown om het aantal sociale contacten en reisbewegingen verder te beperken. Voor de sport betekent dit dat alle sportscholen, zwembaden en sporthallen de komende vijf weken tot 19 januari gesloten blijven. Buitensportlocaties kunnen open blijven, maar het trainen zal onder strikte voorwaarden gebeuren. Premier Mark Rutte kondigde deze maatregelen maandagavond aan in een toespraak vanuit het Torentje.

De voorwaarden die het kabinet stelt bij buitensport hebben met name betrekking op volwassenen. Jongeren tot 18 jaar mogen namelijk buiten blijven sporten en trainen in teamverband. Zij hoeven ook geen anderhalve meter afstand te houden en mogen onderlinge trainingspartijtjes spelen. Wedstrijden met sporters van andere verenigingen zijn niet toegestaan. Kleedkamers, douches en kantines blijven nog altijd dicht.

Voor sporters in de leeftijd boven de 18 jaar gelden andere voorwaarden. Deze groep mag buiten sporten met maximaal twee personen zolang zij anderhalve meter afstand kunnen houden. Teamtrainingen, groepslessen, wedstrijden en competitie zijn niet toegestaan. Voor sportinstructeurs geldt een kleine uitzondering, want groepslessen buiten met een groep van twee sporters zijn wel mogelijk. De instructeur wordt dan niet meegeteld. "Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden", gaf Rutte als expliciet advies mee in zijn speech.

Gerard Dielessen gaf in een reactie aan dat hij de strenge maatregelen begrijpelijk vindt gezien de huidige situatie met het coronavirus. "Goed dat de jeugd in ieder geval buiten wel gewoon door kan blijven sporten. Laten we hopen dat deze maatregelen na half januari weer teruggedraaid kunnen worden, zodat ook al die gymzalen en andere binnensportruimtes waar de Nederlandse kinderen zo graag komen, weer open kunnen."

Topsport

Voor topsporters worden uitzonderingen gemaakt op de genoemde maatregelen. Voetballers in de eredivisie, eerste divisie en vrouwenvoetbal en topsporters met een A-status mochten al trainen op aangewezen topsportlocaties en in wedstrijden uitkomen. De op 8 december aangekondigde versoepeling om de topcompetities vanaf 17 december te laten hervatten, kan wat het kabinet betreft doorgaan. Het gaat daarbij om de hoogste competities voor zowel mannen als vrouwen in het hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

Het Ministerie van VWS heeft aangegeven de uitzonderingen voor topsporters belangrijk te vinden om de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio zo optimaal mogelijk te laten verlopen. "We zijn blij dat topsporters zich op een goede manier kunnen blijven voorbereiden op de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Tokio, maar het besef is er ook dat dit voor veel Nederlanders een moeilijke dag is", liet technisch directeur Maurits Hendriks weten aan de NOS.

Motie van linkse partijen

Vorige week woensdag, nog voor de eerste crisisberaden in het Catshuis, dienden de linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA een motie in voor meer ruimte voor amateursport. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen, ondersteund door Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA), gaf in haar motie aan dat zij van mening is dat "sporten en bewegen niet slechts als probleem zou moeten worden gezien en dus lang moet worden beperkt, maar als mogelijke bijdrage aan de oplossing, namelijk een betere gezondheid en meer weerbaarheid tegen infectieziekten". Daarom verzoeken de indieners van de motie de regering om "in overleg met de sportsector te blijven om te bekijken hoe en wanneer de amateursport op verantwoorde wijze meer ruimte kan krijgen".

Na een overleg met NOC*NSF, KNVB, gaven premier Mark Rutte en minister Tamara van Ark vorige week nog aan de mogelijkheden voor sport te blijven onderzoeken en bij het OMT om advies over mogelijke versoepeling bij trainingen te vragen. De motie van de drie linkse partijen sluit hier bij aan. Het blijft nu de vraag hoe het kabinet dit verzoek zal beoordelen in het licht van de nu afgekondigde lockdown.