De gestolen voetbalbeker die werd opgedronken

Precies 125 jaar geleden werd de Engelse FA Cup gestolen, één van de grootste mysteries uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Rugnummers zocht het uit: een verhaal over valsmunterij, drankzucht en wroeging.

De strijd om de FA Cup is de oudste competitie ter wereld. De wisselprijs werd in 1872 in het leven geroepen en het kostte de Britse voetbalbond 25 pond om de daarbij horende beker te laten maken. In 1895 won Aston Villa uit Birmingham deze trofee. In de finale versloeg de club West Bromwich Albion met 1-0, waarbij Bob Chatt de geschiedenis in ging na het scoren van het snelste doelpunt ooit in een FA Cup-finale. Hij had daar slechts 30 seconden voor nodig.

Na de nodige feestelijkheden belandde de FA Cup in de etalage van de sportzaak van William Shilcock. Daar bleef de prijs niet lang staan. In de nacht van 11 op 12 september 1895 werd de beker uit de etalage van de sportzaak gestolen. De bobby’s gingen direct aan de slag, maar hoe hard er ook werd gezocht door politie en fans, de cup bleef onvindbaar. Totdat er ruim zestig jaar later iemand last kreeg van zijn geweten.

Opmerkelijke verklaring

Eind februari 1953 stapte de 75-jarige Henry (Harry) James Burge het lokale politiebureau binnen. Het Nederlandse magazine Sportief schreef toen: "Volgens de verklaring van Burge zou hijzelf met twee voetbalfanatici, die inmiddels overleden zijn, de Cup uit de etalage hebben gestolen, vervolgens in een smeltkroes hebben gedaan en van het zilver half crown munten (2,5 shilling) hebben vervaardigd."

Valsmunterij, ook dat nog. Sportief: "Met deze zilveren munten op zak zouden de inbrekers enige dagen later een bezoek aan het clublokaal van Aston Villa hebben gebracht en met het voetbalgeld hun verteringen hebben betaald.’ Het Nederlandse magazine zag er de humor wel van in: ‘Omdat in het clublokaal ook geregeld de spelers van Aston Villa bivakkeerden, is het zeker niet denkbeeldig dat een of meer spelers een deel van de Cup op zak hebben gehad zonder het zelf te weten."

Weer een cup verdwenen

Dief Burge kwam er uiteindelijk vanaf met twee jaar voorwaardelijk. Aston Villa en voetbalbekers bleven hierna niet goed samengaan. In 1982 versloeg de Engelse club namelijk Bayern München in de finale om de Europacup in Rotterdam. Na thuiskomst in England werd er daarom een flink feest georganiseerd in de Fox Inn, het stamcafé van de Villaspelers.

De Europacup was er ook bij en alle supporters wilden er mee op de foto. Eén fan nam de cup mee naar buiten, zogenaamd voor een kiekje met de beker vòòr zijn auto. Hij kwam niet meer terug. De dief heette Eric Sykes en kreeg al snel wroeging. Na enkele uren meldde hij zich bij de politie en leverde het gestolen goed weer in.

Veiling

De FA Cup die in 1895 verdween werd in 1896 vervangen door een replica, die was gemaakt met de mal van het origineel. De beker deed dienst tot 1910 en ging toen met pensioen. De huidige eigenaar is David Gold, voorzitter van West Ham United. Hij kocht de beker in 2005 voor 420.000 pond op een veiling bij Christie’s in Zuid Kensington. Eind september gaat de beker opnieuw onder de hamer, nu bij Bonhams in Londen. De beker zal waarschijnlijk de deur uitgaan voor zo’n 1 miljoen pond. Daar kun je heel wat biertjes van kopen.

Foto: Dave Gunn / Flickr (CC)

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.