De eerste vrouwenvoetbalwedstrijd in de Kuip was al in 1975

De Kuip is aangewezen voor het bid van het WK voetbal van 2027 in Nederland, Duitsland en België. De geschiedenis van het vrouwenvoetbal in dit stadion gaat veel verder terug dan bekend – een vergeten verhaal.

Nederland wil samen met België en Duitsland het WK voetbal van 2027 organiseren. Er komt vast een prachtige presentatie, die pas compleet is al er ook mooie historische verhalen worden verteld over het vrouwenvoetbal in die landen. Het is in ieder geval een mooi moment om daar actief naar te zoeken – óók in de Kuip. Daar is in ieder geval nog wel wat te doen, bleek vorige week in de Volkskrant.

Geen vrouwenverhalen

Doortje Smithuijsen is tv-recensent voor deze krant. Tijdens de Tour de France is het haar opgevallen dat er wél praatprogramma’s zijn voor het wielrennen voor mannen, maar dat dit niet gebeurt bij de vrouwen. Ze wilde van de NOS weten waarom deze keuze is gemaakt, zo schreef ze vorige week zondag.

Zulke programma’s, antwoordde de omroep, worden uitsluitend gemaakt rond sportevenementen met een rijke geschiedenis en een enorme publieke belangstelling. Hoe meer aandacht vanuit de samenleving, hoe meer aandacht op tv.

"In plaats van die geschiedenis te volgen", oordeelde Smithuijsen, "zou de publieke omroep ook geschiedenis kunnen schrijven door een vrouwentour die nog maar twee jaar officieel bestaat en een derde beslaat van het mannelijke equivalent in media-aandacht wél gelijk te behandelen." Goed plan, want zo worden er heel veel nieuwe verhalen verteld, die weer gebruikt kunnen worden bij een volgende wielerronde, waarna er wéér nieuwe verhalen ontstaan, die …. – enzovoort.

Voetbalverhalen

Hetzelfde geldt voor de geschiedenis van het vrouwenvoetbal, waarover we maar heel weinig weten. Dat valt juist deze maand extra op, vlak vóór aanvang van het WK, met Nederland als belangrijke deelnemer. En dan is er ook nog dat bid voor 2027, wat het extra noodzakelijk maakt om nieuw onderzoek te starten, een dankbare taak voor erfgoedinstellingen. In hun enorme bestanden ligt het nog onbekende materiaal namelijk voor het oprapen.

Zo heeft de Kuip een vergeten geschiedenis in het vrouwenvoetbal van bijna een halve eeuw oud. Op 6 april 1975 speelde Feyenoord thuis tegen Sparta, waarbij er een voorwedstrijd werd georganiseerd tussen de vrouwenteams van DOZ uit Rotterdam en KFC ´71 uit Delft. "Heren, nog een reden om zondag de Kuip te bestormen", schreef Het Vrije Volk een dag eerder over deze eerste vrouwenvoetbalwedstrijd in dit Rotterdamse stadion. "Naast de derby Feyenoord-Sparta blijkt men vooraf een dameswedstrijd te hebben georganiseerd tussen de teams van DOZ en KFC." Het jubileumboek van KFC ’71 uit 1981 meldt dat de Delftenaren deze historische wedstrijd met 6-0 hebben gewonnen, waarbij onderstaande foto werd geplaatst.

Op 11 september 1977 speelde KFC’71 opnieuw in Rotterdam-Zuid, voorafgaande aan de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen FC Utrecht. Dit keer werd met 4-2 verloren van Bloemhof uit Rotterdam. Via de privécollectie van Bertheke Hoejenbos, die in die jaren ook lid was van KFC ´71, is er zelfs een derde vrouwenwedstrijd gevonden in de Kuip, inclusief de kleurenfoto bij dit verhaal. Op 24 oktober 1982 won de Delftse club met 5-0 van LMO, de afkorting van Linker Maas Oever.

Het zijn allemaal mooie en nog onbekende verhalen voor de publieke omroep deze zomer tijdens het WK voetbal, waarbij we de oproep van Smithuijsen volgen. Want hoe meer we weten over die vrouwenwedstrijden in de Kuip in de jaren 70 en 80, hoe meer de NOS in 2027 weer heeft te vertellen als er in dit stadion daadwerkelijk een officiële WK-wedstrijd wordt gespeeld.

Fotobijschrift: KFC’71 in de Kuip in 1982. De foto’s komen uit de privécollectie van Bertheke Hoejenbos