Serena verpest Japans feestje in New York

Je heet Naomi Osaka en je wint je allereerste Grand Slam. Dat hoort voor opwinding, vrolijkheid en ultieme sportieve bevrediging te zorgen. Zo ging het zaterdagmiddag dus niet in New York. Naomi’s tranen waren niet van geluk, maar van verbijstering en onbegrip. Dit had alles te maken met het onsportieve gedrag van Serena Williams, die als ‘zekere’ winnares werd gedegradeerd tot een matige runner-up. De 36-jarige Amerikaanse diva verpestte het feestje van haar jeugdige tegenstandster volledig. De eindstrijd werd een drama in vier delen.

Acte 1

Serena Williams begon nerveus. Maar dat overkomt haar wel vaker. Ze heeft tijd nodig om in haar ritme te komen. Ditmaal blééf ze fout op fout stapelen. Het had in de eerste set nog goed kunnen aflopen, als de 20-jarige Japanse last zou hebben gehad van finalestress. Osaka had haar zenuwen echter volledig onder controle. Zij serveerde beter dan Williams en ze sloeg de ballen scherper en dieper. Het gevolg: een verdiende 6-2 setwinst. Maar er was nog niets aan de hand voor de publieksfavoriete, die wel zou toeslaan in de tweede set.

Acte 2

Serena speelde inderdaad wat beter, maar Osaka gaf niet toe. Nadat Williams in de eerste game Osaka niet gebroken had, terwijl ze enkele kansen had gehad, vond haar coach Patrick Mouratoglou het nodig om haar vanuit de spelersbox aanwijzingen toe te roepen. Dat is tijdens Grand Slam-toernooien strikt verboden. Toen het te gortig werd, greep scheidsrechter Carlos Ramos in. Hoewel Williams ontkende dat er gecoacht werd (wat Mouratoglou zelf later wèl grif zou toegeven!), kreeg ze haar eerste waarschuwing. Het was een standje zonder consequenties. Serena kwam met 3-1 voor en serveerde voor 4-1. Het leek dus alsnog de goede kant op te gaan voor de Amerikaanse.

Acte 3

Het lukte haar niet om haar servicegame te houden. De ‘rebreak’ zorgde voor 3-2. Williams reageerde haar frustraties af door haar racket op de baan in gruzelementen te slaan. Dat leverde haar waarschuwing twee en één strafpunt op. Hierdoor kon Osaka gaan serveren bij 15-0. Met een aantal vlekkeloze rally’s bracht de stoïcijnse Japanse de balans weer in evenwicht (3-3).

Acte 4

In de tennissport geldt de zevende game als cruciaal. Volgens wetenschappers een fabel, maar in déze wedstrijd ging het zeker op. Met twee dubbele fouten leverde Serena Williams de game in. Naomi Osaka kwam hierdoor een break voor. En toen brak de hel los. Williams wendde zich woedend tot de scheidsrechter. Ze eiste excuses van de Portugese umpire. Ze haalde er ook nog twee officials bij. Het hielp allemaal niet. Het toppunt was dat ze Ramos een ‘thief’ noemde. Deze beledigende opmerking bezorgde haar een derde waarschuwing en gameverlies. Osaka kreeg tot haar eigen verbijstering de game cadeau en mocht onverwacht voor de wedstrijd serveren. Ondanks het enorme tumult en het boegeroep vanaf de tribunes serveerde de Japanse de game keurig uit. Haar eerste Grand Slam-overwinning was een feit.

Slechte verliezer

Dat Serena Williams niet tegen haar verlies kan is algemeen bekend. Haar wangedrag openbaart zich vooral als het haar tegen zit. Er was zaterdag geen sprake van dat Carlos Ramos zijn autoriteit misbruikt had. Williams hàd aanwijzingen gekregen vanaf de bank, ze had openlijk aan ‘racket abuse’ gedaan en ze had de umpire een dief genoemd.

Ook de Amerikaanse media zijn het erover eens dat Serena Williams haar emoties niet altijd in de hand heeft. Ze kan (ver) over de schreef gaan. Zoals in haar duel tegen Naomi Osaka. Duikend in het verleden zijn er meerdere uitbarstingen opgetekend. Bij enkele gelegenheden speelde ze de ‘discriminatiekaart’. Daar was tijdens de opkomst van de Williams-zussen in de ‘witte’ tenniswereld wel eens sprake van maar niet meer toen ze gearriveerde vedetten waren.

Op het hoogtepunt van haar roem heeft Serena zich af en toe misdragen. Zoals bij de US Open 2009 toen er nog geen hawkeye was, het controlesysteem bij twijfelachtige ‘calls’. In de halve finale stond ze onder zware druk tegen Kim Clijsters. Ze was twee punten verwijderd van verlies. Een van de lijnrechters oordeelde in het nadeel van Serena. Matchpoint dus voor de Belgische. Als Williams controle over zichzelf had gehad, was het misschien nog goed gekomen. Maar in plaats daarvan richtte ze zich woedend op de arme vrouw. Serena beschuldigde haar expliciet van discriminatie, duidelijk te horen via de alom aanwezige microfoons. Dat leverde haar een strafpunt op waardoor het direct ‘game over’ was.

Treurige prijsuitreiking

De ceremonie werd een drama. De huilende Naomi Osaka zat er doorheen. Het boegeroep van het publiek was oorverdovend, vooral toen de officials de prijzen wilden gaan uitreiken. Het was aan Serena te danken dat het rustig werd. Ze omarmde Osaka en vroeg het publiek om het boegeroep te staken. Geen vreugde dus voor de Japanse, maar ze gaat hoe dan ook de geschiedenis in als de eerste Japanner (man en vrouw) die het land van de reizende zon aan een Grand Slam-titel hielp. En de cheque van 3,8 miljoen dollar zal de pijn ook wel enigszins verzacht hebben…

Foto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com