Rotterdam wil meer kansen met urban sports benutten

Gemeente Rotterdam doet uitgebreid onderzoek naar populariteit urban sports

Steeds meer jongeren beoefenen urban sports, zoals skateboarden, straatvoetbal of freerunnen. Zij kiezen voor deze sportvorm vanwege het inclusieve, vrije en expressieve karakter. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de gemeente Rotterdam naar urban sports. De gemeente Rotterdam ziet de toenemende populariteit van urban sports als een kans en wil voorop lopen in het vergaren van kennis over het benutten van deze straatsporten. Tijdens de Dag van het Sportonderzoek deelden de onderzoekers de resultaten van dit grootschalige onderzoek naar de populariteit van urban sports in de Maasstad.

Een skateboard, een voetbal of een pleintje. Jongeren hebben niet veel nodig om in de buurt en met wie ze maar willen en wanneer ze maar willen te sporten. Ze leren zichzelf trucs, niet omdat het moet van een trainer, maar omdat ze dat zelf willen. Die laagdrempeligheid en vrijheid trekken veel jongeren aan in de beoefening van urban sports, waarbij gemeenschapsgevoel boven competitiedrang staat. Dat concluderen onderzoekers Dave Bruggeling en Tamara van Batenburg van de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van gemeente Rotterdam die zich voor het onderzoek onderdompelden in de wereld van urban sports.

Wensen van urban sporters

Net als traditionele sporten, zijn ook urban sports goed voor lichaam en geest, blijkt uit het onderzoek. De sporters typeren urban sports als ongeorganiseerd en vrij. Tamara van Batenburg: "Urban sports betekent voor de beoefenaars meer dan alleen sport: het is een uiting van plezier, cultuur en expressie." Dave Bruggeling: "De autonomie en vrijheid spreken in het bijzonder middelbare scholieren aan voor wie het verenigingsleven minder aantrekkelijk is. Van deze doelgroep is bovendien bekend dat zij eerder geneigd zijn te stoppen met sporten. Om hen te bereiken en aan het sporten te krijgen, kunnen urban sports ingezet worden."

"Investeren in urban sports is investeren in de weerbaarheid en gezondheid van vele Rotterdammers"

Sven de Langen - Wethouder Sport gemeente Rotterdam

Rotterdam is een geasfalteerde stad en vormt daarmee een uitermate geschikt decor voor urban sports als skateboarden en steppen. Ook sporters van buitenaf vinden om die reden hun weg naar de Maasstad, ontdekten de onderzoekers. Het buitenaspect maakt het sporten wel sterk seizoensgebonden. Om hun sport het hele jaar door te kunnen beoefenen, hebben urban sporters behoefte aan indoorvoorzieningen. "Liever niet te groot, maar juist op meerdere locaties verspreid door de stad en met ruimte om meerdere sporten te combineren", zegt Bruggeling. "Want doorgaans beoefenen de sporters meerdere vormen van urban sports."

Ambities

De onderzoekers adviseren bij het realiseren van deze indoorlocaties extra aandacht te hebben voor gebieden in de stad waar relatief veel jongeren wonen die niet aan een reguliere sport (kunnen) doen, bijvoorbeeld vanwege beperkte financiële middelen. Juist om deze doelgroep aan het sporten te krijgen, biedt urban sports een grote kans.

Sven de Langen, wethouder Sport: "Urban sports passen als geen ander bij een rauwe sportstad als Rotterdam. Het is stoer, grensverleggend en wint steeds meer aan populariteit. Investeren in urban sports is investeren in de weerbaarheid en gezondheid van vele Rotterdammers. Dit onderzoek onderstreept nog eens onze ambities om voorop te lopen in de ontwikkelingen rond urban sports."

Het volledige onderzoek van de gemeente Rotterdam is hier te vinden .

Foto: Jan van der Ploeg

In april 2019 organiseerden we in Eindhoven het event 'Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture'. Lees daar deze artikelen over terug: