VAR: het blijft mensenwerk

De VAR drukte in de laatste competitieronde voor de winterstop weer nadrukkelijk z’n stempel op de wedstrijden in de Eredivisie. Zo greep hij in bij FC Utrecht – Ajax nadat Willem Janssen aan de arm van Kasper Dolberg ging hangen. Penalty, meende de VAR. Volkomen correct, niks op aan te merken. Helaas kwam de VAR niet in alle wedstrijden sterk voor de dag.

Bij PSV-AZ had hij moeten ingrijpen toen de scheidsrechter er faliekant naast zat bij het toekennen van een strafschop aan PSV. Je had nauwelijks een herhaling nodig om te zien dat Ron Vlaar niets te verwijten viel toen Dumfries zich liet vallen. Maar de VAR, die het fragment toch eindeloos kon herhalen, bleef ziende blind.
Bij Fortuna Sittard - FC Groningen, eerder op de zaterdagavond, greep de VAR wel in. Volstrekt ten onrechte. Scheidsrechter Allard Lindhout zag in eerste instantie een ongelukkige botsing tussen Fortuna-speler Smeets en de inglijdende speler van FC Groningen Samir Memisevic. Hij floot niet eens voor een vrije trap. Maar de VAR zag iets heel anders: een smerige overtreding van Smeets die met rood moest worden bestraft. Of Lindhout dat nog maar eventjes langs de zijlijn wilde komen bekijken. En ja, toen zag Lindhout het ook en hij stuurde Smeets eraf met rood.

Maar de VAR zag iets heel anders: een smerige overtreding van Smeets die met rood moest worden bestraft

Ruiterlijk

Het blijft mensenwerk, vond Marco van Basten gisteravond bij Studio Voetbal. En mensen maken fouten, dat is nu eenmaal zo. Natuurlijk, helemaal mee eens. En als mensen leren van hun fouten wordt het er alleen maar beter op. Lindhout bekeek na de wedstrijd nogmaals de beelden en erkende ruiterlijk dat hij de verkeerde beslissing had genomen. Het was, zoals hij in eerste instantie had geoordeeld, niets meer dan een ongelukkige botsing.
Drie hoeraatjes voor Lindhout, al blijft het zuur voor de benadeelde club. Die rode kaart voor Smeets wordt wel geseponeerd, maar als je de hele tweede helft met tien man verder moet, dan kun je naar de overwinning fluiten. Fortuna mocht blij zijn dat het nog een puntje uit deze wedstrijd wist te persen.

Beoordelingsvermogen

Leren van je fouten, dat is helaas niet iedereen gegeven. Hoe reageerde de VAR na afloop, vroeg de NOS aan Lindhout. Hij veranderde ter plekke in een personage van Koot & Bie: "Hij is ook bij zijn keuze dat-ie blijft bij waarom hij mij naar het scherm heeft gestuurd."
Uh? ‘Dus hij vindt het nog steeds rood?
"Ja."
Ai, dat is een taai probleem. De VAR in kwestie, de 24-jarige Luca Cantineau, kersvers scheidsrechter in de Keuken Kampioen Divisie, ziet dus als enige kijkbuiskind van Nederland iets wat niemand anders ziet. En hij ziet het nog steeds, ook nadat hij de beelden wel zeshonderd keer uit alle beschikbare camerastandpunten heeft kunnen bekijken. Cantineau heeft blijkbaar geen fout gemaakt die je kunt toegeven en waarvan je kunt leren, maar het ontbreekt hem eenvoudig aan het beoordelingsvermogen dat essentieel is voor een scheidsrechter. Nou, dag dan. En fijne feestdagen.