Studio Sport nog lang niet uitgespeeld

Aanstaande vrijdag, 5 april, is het beroemdste sportprogramma van ons land jarig. NOS Studio Sport (inclusief de voorgangers Sport In Beeld en NTS Sport) wordt 60. Hoewel de pensioengerechtigde leeftijd eraan komt, is het einde van dit ‘instituut’ nog lang niet in zicht. De waardering van het publiek blijft onverminderd hoog.

De kijkcijfers zijn prima, ondanks de aanwezigheid van concurrenten als RTL, Veronica, Fox, Ziggo en Eurosport. Dit waren zondag afgerond de belangrijkste cijfers:

  • Studio Sport - Eredivisie samenvatting - 2,3 miljoen
  • Ziggo - Formule1 live - 1,1 miljoen
  • Fox - Ajax-PSV live - 1,0 miljoen
  • Studio Sport - Studio Voetbal (late avond) - 800.000
  • Studio Sport - Middagprogramma - 400.000

Hoewel sommige programma’s bij commerciële omroepen spraakmakender zijn, wordt dat niet automatisch ‘vertaald’ in hogere kijkcijfers. De grootste blikvanger, Voetbal Inside bij Veronica, scoorde vorige week op maandag en vrijdag respectievelijk 700 en 600 duizend kijkers. Niet slecht, maar nog altijd aanzienlijk lager dan de talkshow van de NOS. En door het nieuwe RTL-programma VTBL kan beter een streep worden gehaald; onlangs zakte de show met Humberto Tan als presentator door de grens van 100 duizend kijkers.

Premier League darts

Darts is belangrijk voor RTL. Maar ook hier blijven de cijfers achter. De Premier League deed vorige week met veel wapengekletter Rotterdam aan. Het was een gezellige boel in Ahoy, daar niet van. De kijkcijfers vielen echter tegen. Op woensdag eindigde het programma op de laatste plaats in de top-25 met 460.000 kijkers. Een dag later (met de massaal aangekondigde clash tussen Michael van Gerven en Raymond van Barneveld) waren de cijfers nog lager. Niet best dus voor het kwakkelende RTL.

Max Verstappen trekt meer kijkers, maar wat als hij om welke reden dan ook wegvalt? Dan blijven de diehards over. Een halvering van de kijkers? Het zou me niet verbazen.

Vertrouwde plek

Studio Sport wordt nogal eens saai genoemd. Waarom al dat schaatsen?, hoor ik om me heen. Antwoord: omdat het een van onze traditionele sporten is, we zijn er goed in en we winnen veel. En er is altijd een groot publiek voor. Tijdens de live-wedstrijden vanuit Calgary en Salt Lake City keken er gemiddeld zo’n anderhalf miljoen mensen. Drie keer zo veel als darts - I rest my case…
Als ik met mijn eigen ervaring als tenniscommentator denk aan Studio Sport, dan komen vooral de woorden ‘je weet wat je krijgt’ bovendrijven. Studio Sport is een ijkpunt, een vertrouwde plek voor de vaste kijker.

Niet elk item is altijd top, maar het gemiddelde cijfer is hoog. Dat komt omdat er sprake is van uitstekende commentatoren, verslaggevers en analisten. En niet te vergeten de mannen en vrouwen op de achtergrond. Dan heb ik het over de regisseurs en redacteuren en vooral ook de beeldbanders; de technische mensen die onder meer de montages maken. Bij Studio Sport staat de actualiteit voorop, maar er is ook het ‘langzame’ programma Andere Tijden Sport; voor mij het paradepaardje van de NOS-sportsector.

"Sommige andere sporten kunnen live bekeken worden bij de commerciëlen en niet meer bij Studio Sport. Dat is wel een verschraling van het pakket"

Ted van der Meer

Sportrechten

Een zorgenkindje is de afname van sportrechten. Geen live eredivisie en Champions League. Overboden door anderen. Maar gelukkig voor de kijker nog wel uitgebreide samenvattingen van de eredivisie; voor de topduels met PSV, Ajax en Feyenoord mag twintig minuten uitgetrokken worden. Van het ooit zo uitgebreide tennispakket (waarvan ik als commentator de vruchten heb mogen plukken) is weinig meer over. Eurosport is via eigenaar Discovery de grote speler geworden. Geen Grand Slams dus meer bij de NOS. Men heeft nog wel de rechten van het prestigieuze ABN AMRO World Tournament en deels van het grastoernooi in Rosmalen, zo vlak voor Wimbledon. Sommige andere sporten kunnen live bekeken worden bij de commerciëlen en niet meer bij Studio Sport. Dat is wel een verschraling van het pakket.

Olympische Spelen

Het goede nieuws voor de publieke omroep is dat de komende Zomer- en Winterspelen grotendeels gewoon te zien zijn bij de NOS. En op voetbalgebied zit men voorlopig wel goed met EK- en WK-contracten tot 2022. Oranje, zowel mannen als vrouwen, is integraal en uitputtend te zien de komende jaren. Dat betekent gegarandeerd torenhoge kijkcijfers. Een mooie toekomst ligt dus in het verschiet. De cijfers wijzen uit dat het grote publiek nog altijd houdt van Studio Sport. En niet alleen van ‘het bord op schoot’...