Terugblik WK Veldrijden: organisatie maakte ook buiten landsgrenzen indruk

Meer dan 150 journalisten uit 15 verschillende landen deden afgelopen week verslag van de 2023 UCI Cyclo-cross World Championships in het Brabantse Hoogerheide. Het evenement, in nauwe samenwerking georganiseerd door het Comité GP Adrie van der Poel en Team TOC, wist zo de harten van crossliefhebbers van over de wereld te veroveren. En dat kwam niet alleen door een episch gevecht tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, uiteindelijk beslist in het voordeel van de Nederlander.

Wielerliefhebbers raakten niet uitgepraat over de unieke manier waarop de passage door het bosgebied door de regie in beeld werd gebracht. Door middel van een drone die de renners van zeer dichtbij volgde konden televisiekijkers de snelheid van de sport beleven alsof ze op de bagagedrager meereden. Deze baanbrekende manier van verslaglegging was geen vanzelfsprekendheid. "We hebben in het voortraject zowel de UCI als betrokken overheidsinstanties moeten overtuigen van deze nieuwe techniek", aldus Jan Prop, voorzitter van het organisatiecomité. "Er waren zorgen over de veiligheid voor zowel de renners als het publiek. Wat hielp is dat we al snel medewerking kregen van vliegbasis Woensdrecht. Uiteindelijk ging de UCI pas op vrijdagochtend voor het event overstag en kon de drone worden ingezet. Ik denk niet dat er iémand spijt van heeft van die keuze!"

Volksfeest

Het massaal toegestroomde publiek in Hoogerheide moest het doen zonder beelden vanuit de lucht. Ruim 50.000 bezoekers, waarvan ruim 40.000 op de afsluitende zondag, genoten desondanks rijen dik langs het 3,1 kilometer lange parcours. Nederlanders, Belgen, maar ook o.a. Britten, Fransen, Italianen en Duitsers maakte er gezamenlijk een volksfeest van. Voor diegenen die er niet live bij konden zijn viel er via o.a. Sporza, NOS Studio Sport, Eurosport, Jinek, Lubach, Vandaag Inside en vele cyclingmedia ruimschoots mee te genieten van het Wereldkampioenschap.

Dat de cross, zowel ter plaatse als voor het publiek thuis, zo grootschalig kon worden neergezet is mede te danken aan de uitgebreide inmenging van de overheid en het bedrijfsleven. "We prijzen ons gelukkig dat we een mooi palet aan partners hebben opgebouwd", aldus Eric Kersten, eigenaar van Team TOC. "Institutionele partners als het Ministerie van VWS, de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Woensdrecht werden aangevuld met private partners zoals IKO, Betcity, Fristads, Frisia, Dibo, Omnicol en Brouwerij Haacht”. De enorme hospitality faciliteit huisvestte alleen al op de zondag ruim 3.100 VIP’s. Het bouwwerk, waar weken aan werd gewerkt, sprong in het oog, zowel op locatie als op TV.

Complimenten van UCI

Sportevenementenbureau Team TOC uit Oss bundelde voor dit evenement de krachten met het Comité GP Adrie van der Poel, dat jaarlijks een wereldbekerwedstrijd organiseert in Hoogerheide. Lokale- en sportspecifieke kennis werd zo gekoppeld aan professioneel eventmanagement. Deze slagvaardige samenwerking overtuigde de UCI van de kracht van het zogenaamde local organizing committee, waardoor Jan Prop en Eric Kersten gezamenlijk mochten gaan bouwen aan een WK dat ook buiten de landsgrenzen indruk heeft gemaakt. Kersten; "Inmiddels hebben we al vele complimenten mogen ontvangen van stakeholders, waaronder de UCI president David Lappartient. Maar ook van trotse inwoners van Hoogerheide en bezoekers vanuit meer dan 40 landen."

Ook het comité GP Adrie van der Poel kijkt zeer tevreden terug op de samenwerking. Jan Prop voorziet in de toekomst kansen om samen de geliefde wielersport verder te ontwikkelen: "Na 2009 en 2014 was dit het derde WK dat wij samen met Team TOC hebben georganiseerd. Wij kennen Eric en zijn medewerkers dus al ruim 15 jaar. Dat we het zo lang met elkaar uithouden zegt genoeg, toch? We vormen met een hecht team dat elkaar scherp houdt en constant werkt aan nieuwe draaiboeken. Als er zich in de toekomst mooie kansen aandienen gaan de samen de uitdaging weer aan. Dan gaan we opnieuw iets bouwen dat indruk maakt in Hoogerheide, Brabant, Nederland, Vlaanderen en ver daarbuiten!"

Foto's: Tim Buitenhuis / Team TOC.

Ga voor meer over dit WK Veldrijden naar Team TOC.