Organisator NN Marathon Rotterdam lanceert de Kelvin Kiptum Foundation

Om de nagedachtenis aan Kelvin Kiptum levend te houden en zijn familie en omgeving te ondersteunen, lanceert Golazo, de organisator van de NN Marathon Rotterdam, de Kelvin Kiptum Foundation. Met het fonds zal vooral worden ingezet op financiële ondersteuning op het vlak van onderwijs, infrastructuur en op sportieve initiatieven voor jonge marathonlopers in Kenia.

Kelvin Kiptum is wereldrecordhouder op de marathon (2.00.35) en leek voorbestemd om als eerste atleet ooit onder de 2 uur te lopen bij de NN Marathon Rotterdam op 14 april. Het lot besliste anders: Op 11 februari kwamen Kelvin Kiptum (24) en zijn coach Gervais Hakizimana (36) om het leven bij een auto-ongeluk in Kenia. De sportwereld verliest hierdoor een geweldige atleet. Maar bovenal verliest zijn familie een warme familieman en iemand die zijn directe omgeving een betere toekomst kon bieden. Kelvins recente sportieve successen boden zijn gezin en ouders uitzicht op zo’n toekomst. Golazo wil – zoals het Kelvin in de voorbije jaren optimaal heeft bijgestaan – via de foundation dat perspectief blijven bieden.

Ondersteuning familie

Kelvins familie (en zijn twee jonge kinderen) kunnen rekenen op ondersteuning uit het fonds. Voor zijn directe omgeving zullen de plannen die Kelvin zelf had op het vlak van investeringen in het onderwijs en de infrastructuur ter plaatse worden opgepikt en uitgewerkt. Met de oprichting van een marathonteam en trainingsfaciliteiten voor jonge lopers, biedt de foundation hen de kans op een mogelijke atletiektoekomst. Golazo brengt alvast zelf de eerste 50.000 euro in het fonds in, symbolisch voor 1 euro per deelnemer aan de NN Marathon Rotterdam.

Blijvende herinnering

Daarnaast worden tal van initiatieven ontplooid ter nagedachtenis aan Kelvin. “Bij de NN Marathon Rotterdam op 14 april zullen we stilstaan bij dit verlies,” aldus Wilbert Lek, Directeur NN Marathon Rotterdam. “In Rotterdam zou Kelvin aan de start gestaan hebben met als doel zijn wereldrecord te verbreken en als eerste atleet onder de magische grens van 2 uur te lopen. Alle deelnemers aan het evenement ontvangen een rouwlintje dat op het loopshirt kan worden bevestigd. Ook wordt startnummer 1, welke al was toegekend aan Kelvin, niet uitgegeven.”

Wie zelf de Kevin Kiptum Foundation wil steunen, kan via deze link een donatie doen.

Redacteur Robert Hesen sprak in november 2023 nog uitgebreid met Kelvin Kiptum over discipline, opofferingen, dromen en zijn familie. Lees dit interview uit RunningNL Magazine van januari dit jaar nu op Running.nl: