Nevobo zet na Volley 2018 al in op WK 2022 in Gelderland

Onder de noemer Volley 2018 komen deze week drie volleybalevenementen samen in één groots multi-event. Het EK beachvolleybal, het WK zitvolleybal én het EK volleybal voor jongens onder 20 jaar vinden van 14 juli t/m 22 juli op unieke locaties door heel het land plaats. Het is voor het eerst in de historie van het volleybal dat in ruim een week drie internationale topvolleybaltoernooien tegelijkertijd worden gespeeld. Als het aan de Nevobo ligt, wacht Nederland in 2022 een volgend groot evenement: het WK volleybal voor vrouwen.

In zeven Nederlandse steden staan deze week verschillende wedstrijden op het programma. Michel Everaert, directeur sport van de Nevobo, legt uit hoe het idee ontstond een multi-evenement te organiseren. "Vanuit de gedachte de sport zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen, hebben we besloten de drie evenementen met elkaar te verbinden en er een landelijk evenement van te maken dat plaatsvindt op bijzondere locaties."

"Een aantal jaar geleden merkten we al dat er veel aandacht en behoefte was om de paralympische sport te integreren binnen onze evenementen. Dus toen we in 2013 het plan opstelden om het EK beachvolleybal naar Nederland te halen, hebben we daar in opgenomen dat het WK zitvolleybal tegelijkertijd zou plaatsvinden. En daar is later het jeugd EK bijgekomen."

WK beachvolleybal als katalysator

De Nevobo organiseerde in 2015 al met groot succes het WK beachvolleybal en het EK volleybal. Met name het WK werd een groot succes. Meer dan 110.000 toeschouwers bezochten de wedstrijden, de mannenfinale trok op het hoogtepunt 1,7 miljoen tv-kijkers, het (beach)volleybal kreeg een impuls én het toernooi leverde een financieel positief resultaat op. "We hebben toen laten zien waar we toe in staat waren. Het toernooi heeft zeker bijgedragen aan het enthousiasme bij gemeenten, provincies en bedrijven voor Volley 2018. De steden die destijds speelstad waren, wilden dolgraag opnieuw meedoen."

Door wedstrijden te spelen op de Hofvijver in Den Haag, de Dam in Amsterdam, het Marktplein in Apeldoorn en de kade voor de SS Rotterdam bracht de Nevobo de sport onder de aandacht bij een geheel nieuwe groep mensen. "We maken de sport heel zichtbaar door de wedstrijden op buitenlocaties en op unieke plekken te spelen. De meeste zaalsporten zijn redelijk onzichtbaar, omdat ze in een sporthal worden gespeeld. Door bijvoorbeeld het zitvolleybal uit de hal te halen, maak je de sport juist zichtbaar. En dat is weer goed voor de promotie van de sport."

"Het is gebleken dat het makkelijker wordt je doelstellingen te behalen als je in staat bent grote evenementen te organiseren"

Michel Everaert (Nevobo)

Zitvolleybal in theaters

Door het WK zitvolleybal te laten plaatsvinden in theaters in Arnhem, Venlo, Eindhoven en Rotterdam denkt Everaert dat de aandacht voor de sport toeneemt. "We hebben gezocht naar een vorm waarin het zitvolleybal meer publiek dan normaal zou trekken. In eerste instantie dachten we aan winkelcentra en stationshallen, maar dat bleek te lastig. In theaters hebben je alles voorhanden en het zicht vanuit de zaal is natuurlijk uitstekend. Het is heel gaaf op deze locaties te spelen en we hebben er samen met de lokale overheden alles aan gedaan de wedstrijden uitverkocht te krijgen."

Volley 2018 is het derde grote, internationale toernooi in korte tijd dat de Nevobo organiseert. De toewijzing van deze toernooien is het gevolg van een nieuw beleid dat al in 2008 is ingezet. "We hebben destijds besloten dat we beachvolleybal op de kaart wilden zetten", legt Everaert uit. "Het is gebleken dat het makkelijker wordt je doelstellingen te behalen als je in staat bent grote evenementen te organiseren. Evenementen zijn een paragraaf in het beleidsplan uit 2013 geworden. Wij willen van onze toernooien en wedstrijden echt evenementen maken."

Comeback volleybalsport

De strategie van de Nevobo heeft zijn vruchten afgeworpen, want de interesse voor beachvolleybal is de laatste tien jaar explosief toegenomen. Waren er in 2003 nog 4 beachvolleyclubs, in 2018 is dat aantal gestegen naar 300. En in een krimpende markt is het ledenaantal van de volleybalbond stabiel gebleven.

In het vakblad Sport & Strategie schreef journalist John Volkers al over de comeback van de Nederlandse volleybalsport. Guido Davio, directeur van de Nevobo, constasteerde in het interview dat de volleybalsport een succcesvolle transitie heeft gemaakt. "Van een paar maanden volleybal zijn we naar twaalf maanden volleybal gegaan. Binnen en buiten. Dat is bijzonder. Er zijn niet veel sporten die daarin zijn geslaagd. Maar volleybal staat nu op de kaart als indoor- en outdoorsport."

"We willen bij het WK 2022 dat de Gelderse steden en dorpen buitenlandse teams gaan adopteren. Zodat er lokale binding komt"

Guido Davio (directeur Nevobo)

Kanditatuur WK 2022

Op die zelfde stijgende lijn blikte Davio alvast vooruit op het WK Volleybal voor vrouwen in 2022, waarvoor Nederlands zich heeft gekandideerd. "Zo’n kandidaatstelling heeft een bedoeling. Met al die evenementen creëer je continu een wenkend perspectief voor je eigen wereld. Minstens zo relevant is het om daarbij de lokale gemeenschappen te activeren en te investeren in de kracht van onze verenigingen."

Dat WK zal grotendeels worden gespeeld in Gelderland, waarvoor de provincie een steun van 4,3 miljoen euro heeft toegezegd. "We willen dat de Gelderse steden en dorpen buitenlandse teams gaan adopteren. Zodat er lokale binding komt." Davio ziet ook kansen om de Gelderse Food Valley wereldwijd in de schijnwerpers te zetten. "Nederland is de een-na-grootste exporteur van voeding. Naar landen als Amerika, China, Rusland, Brazilië, allemaal zekere deelnemers aan het WK."

Lees het hele interview met Guido Davio in Sport & Strategie (editie 2, 2018).